2020-03-23
特别钟意喺黑布街揾,贪佢呢度够多隐世嘅小店,今日就嚟到其中嘅呢一间居酒屋品尝一下。前菜系花生麻酱秋葵,麻酱秋葵就食得多,加埋花生都系第一次试,花生同麻酱嘅香味好夹。 时令刺身,时令刺身分别系八爪鱼、油甘鱼、深海池鱼同埋中拖罗,首先试一试个八爪鱼先,平时通常觉得最下栏嘅八爪鱼,材料新鲜就成为上菜,呢度嘅八爪鱼爽口弹牙,唔会好似出面啲餐厅好似食擦子胶咁;油甘鱼肉质厚实滑嫩,鱼肉细致甘甜,入口即融;深海池鱼脂肪比例适中,口感爽嫩,肉质有弹性得嚟带啲油份,味道甜美;中拖罗嘅色水唔使讲, 真系靓到一个点,鱼肉粉红,呈白色带网纹嘅筋,中间肌理分明,有如和牛般霜降般嘅效果,网纹嘅肉筋不带半点渣,入口松化即溶,肉质油润而软滑,鱼味浓郁,是为上品。帝松,侍应推介呢只帝松经典嘅「淡丽辛口」清酒,具有辛辣嘅味道,清新嘅香气,顺喉同埋清爽嘅回甘,餐厅提供嘅酒杯亦都非常特别,以锡嚟打造嘅外壳,里面再造一层镀金,有少少以前皇帝𠮶种气派。串烧猪五花,四成肥六成瘦嘅猪五花,烧过之后油脂爆发,惹人垂涎,一摆上枱已经闻到淡淡嘅油香, 只系轻轻以海盐黑椒同埋七味粉调味,已经相当好食。 串烧鸡尾,串烧鸡尾骚味唔算太浓,同行嘅
串烧鸡尾,串烧鸡尾骚味唔算太浓,同行嘅女仔都食得津津有味,既可以享受软骨嘅清脆,又可以同女伴一齐分享,的确好极。
酱油花螺,酱油花螺煮得相当入味,基本上乜嘢都唔使点,净系享受日本酱油同埋味醂对螺肉嘅加持, 已经相当满足。
烧池鱼,柚子酱油,厨师将烧池鱼嘅火侯掌握得刚刚好,池鱼烧得皮脆肉嫩,散发著香浓嘅池鱼鱼味, 点一点个酸酸地嘅柚子酱油,更能刺激味蕾。
水信玄饼,水信玄饼喺香港唔系好多居酒屋有得食,一喺餐牌度见到即刻心心眼,围绕住玄饼嘅黑色光环系冲绳黑糖,玄饼同黑糖呢个配搭都几好,为今晚划上一个圆满嘅句号。