2018-07-31
姨甥仔考完试,世界杯亦完咗,卒之约到佢食饭,依家啲学生真喺大忙人,成日都话要补习、补课。佢住晌奥运,落大角咀食就最方便,选择多,平靓正,就好似今晚到访嘅「Villa Villa」,意粉、薄饼啱晒佢,仲有唔健康嘅炸薯条,全部都喺佢「飞弗」。餐厅位处埃华街街口,由奥运站行过嚟都唔算耐,其实,呢条街开到成街都喺餐厅,变相喺一条食街嚟。推门内进,环境四四方方,装修简洁明亮,右边喺4人卡位,左边则喺6人长枱,不过,好似我哋得两个人,就会安排坐6人枱,有心理准备要搭枱喔。餐具已放晌枱上嘅木盒,转头店员都会拎支水俾客人自己「照顾」自己,唯一喺无放定啲餐纸巾晌枱上,不过,你问到,店员都会好快手递上餐纸巾。餐牌前前后后共4页纸,其中一版算喺晚餐,包括全日早餐、汉堡、意大利面、意大利饭,部份菜式包意大利香草包及餐汤(唔明点解其中两款菜式唔包),亦唔包餐饮,需+$15拣选指定款式,无得再补差额之类转款,感觉有欠弹性。另一版就喺招牌嘅10吋薄饼,共10款选择,卖点在于使用意大利"00"号面粉,而且,加入墨鱼汁做成黑底。此外,仲有啲惹味小食。剩低𠮶两页名为「创作料理」,并非套餐,但以组合形式登场,一边喺指定嘅创
近排真喺好兴啲黄金乜乜乜,以小弟为例,早前先试过Sodam Chicken嘅「黄金咸蛋炸鸡」,以及沙嗲轩嘅「黄金脆鱼皮」,今趟嘅「黄金炒薯条」就喺异曲同工,炸好嘅薯条加入咸蛋黄兜炒,所以,入口宁舍咸香惹味。不过,食太多会有偏咸嘅感觉,3-4个人共享就最好,浅尝得嚟啱啱好。
晚餐嘅餐汤及餐包转头就送到嚟,碗蕃茄浓汤色泽对办,入口亦无落差,蕃茄味好浓郁,酸香鲜活,口感够晒细滑,有啲意外惊喜;餐包喺意大利香草包,喺小弟嘅心水包款之一,够香软,但香草味淡,睇包身,应未有晌搓包时加入香草,似喺同用薄饼嘅面粉团,再晌包面糁上香草做成。 鲜虾扁意粉 $108
餐牌已写明喺配以罗勒蒜香微辣蕃茄汁,所以,未食都预计到个味道,但食落比预期中好㖞。扁意粉煮得有咬口,口感绝对喺啱啱好𠮶只,而且,挂满汁酱,味道有层次,辣度轻盈,却更令人醒胃;鲜虾去晒壳,饱满大只,鲜甜而爽弹,果然有水准。
呢个姨甥仔真喺芝士控嚟,上次同佢去大角咀间「萨莉亚意式餐厅」,佢点个「黑椒鸡肉薄饼」都要加双重芝士,所以,早估到佢会点「双重芝士薄饼」,但斋芝士有啲寡,所以加西班牙辣肉肠。虽然话饼底加入新鲜墨鱼汁做,除色泽变灰之外,味道就唔会太多特别,但呢度喺做「饼干底」,焗得香脆,咬落咯咯声;饼面铺满水牛芝士,再有粒粒嘅忌廉芝士,加埋落得无手软嘅辣肉肠,口感、味道都一流,咸香惹味,好食到唔停手呀。
话喺柚子蜜,都加咗少少梳打,所以,饮落爽多少少,味道OK啦,喺嫌佢多冰得滞啫。 荔枝冰红茶(跟黄金炒薯条)
反而,姨甥仔话佢杯茘枝冰红茶好饮㖞,茶底芳香而不苦涩,荔枝味亦够突出(都喺糖浆功劳啫)。 有一点较奇怪,通常卖意大利菜嘅餐厅都会有一、两款 甜品提供,但眼见餐牌就唔多见嘞。姨甥仔佢下年就要考文凭试,希望把握埋今年,唔好再迤吓迤吓咁啦。因为时间飞逝,转眼又一年。