2024-11-25
好耐无去太古城行街街,shopping 完就紧系揾食啦,见到呢间韩式餐厅其实BANCHAN & COOK已在港开业多时, 但我还未有机会试今日行到有D攰又就脚, 见唔使等位 (还未到晚饭时间) BANCHAN 原来系"韩式小碟拌菜"的意思, 是韩文"반찬"的发音呢间餐厅的用餐位置唔似平时困住起一间店内反而咁样会觉得无咁焗促, 但就有少少高级版嘅Food court feel呢度以自助形式, 用具全部都系即弃餐具先点餐, 自由揾位, 然后自取餐饮, 有时咁样都唔错, 唔使下下比店员望住同赶你走咁为咗唔想动脑筋, 所以我地直接叫咗Tasty Treat Combo Set可选2个main + 1 share + 1 甜品 + 2 饮品 $560, 都好多野食我地拣咗一饭一意粉,两款都好耐无食过肉酱牛胸肉蛋包饭 蛋包饭切开系滑嘟嘟嘅嫩蛋,未切嘅时候都好动L架牛胸肉大片份量又多,本身以为会好干,但又唔系。饭底是炒饭底👍🏻仲碗埋肉酱,都未试过咁嘅组合,因为蛋较为淡味,所以混埋肉酱就啱啱好旁边仲配埋沙律菜,份量十足!墨汁大虾鱼籽意粉呢度啲份量其实都几多,墨鱼汁意粉都好耐冇吃,虽然食到个嘴黑蚊蚊,但
今日行到有D攰又就脚, 见唔使等位 (还未到晚饭时间)
BANCHAN 原来系"韩式小碟拌菜"的意思, 是韩文"반찬"的发音 呢间餐厅的用餐位置唔似平时困住起一间店内
反而咁样会觉得无咁焗促, 但就有少少高级版嘅Food court feel 呢度以自助形式, 用具全部都系即弃餐具
先点餐, 自由揾位, 然后自取餐饮,
有时咁样都唔错, 唔使下下比店员望住同赶你走咁 为咗唔想动脑筋, 所以我地直接叫咗Tasty Treat Combo Set
我地拣咗一饭一意粉,两款都好耐无食过
肉酱牛胸肉蛋包饭
蛋包饭切开系滑嘟嘟嘅嫩蛋,
未切嘅时候都好动L架
旁边仲配埋沙律菜,份量十足!
呢度啲份量其实都几多,
墨鱼汁意粉都好耐冇吃,虽然食到个嘴黑蚊蚊,但系好味就唔介意
觉得个汁好似加咗某些东西,芝士?!定cream?!🤔所以杰身粉少,好埋有咸香味
虾仁大只又弹牙,意粉又唔会over-cooked
我没想过黑毛猪肉是厚切的
看到一层一层,层次分明的肉
猪皮部份有点烟靭得来有弹性,唔会觉得肥腻
旁边仲有大量泡菜、蒜片和紫苏叶及生菜片
还可以加少少大酱,但我已觉得够味
重口味的朋友可以试试
原来用"泥铲"毕开,入面有几个层次
有OREO碎, 朱古力慕丝同埋好似牛奶布甸,
全部加埋都唔会好甜, 控制得几好, 好啱健康嘅香港人口味 而套餐也包两杯自选饮品, 我地叫咗都系新出饮品
左:溶化朱古力
右:白桃甜蜜梳打
两杯都唔会好甜, 朱古力果杯个味都好出添
白桃清新, 甜度又低, 好啱我
虽然呢度全程都是自助形式同埋有少少FOOD COURT感觉
但有部份嘅台设计都好有心思, 入面系满布flower, 可以打埋卡