2015-05-19 363 浏览
上完堂有D肚饿,最岩就去LG5食返杯雪糕架啦~!见麦记出左新野不妨试下呢个就系麦记新出既黑白椰子脆新地,盛惠阁下12蚊。卖相普通,旧雪糕系乱咁"jik"既,未攞上手就冧鬼左,再加埋个劈黑芝麻酱(汁?)同埋两旧完全唔对称既椰子脆,令到成兜野睇上去有啲污糟,感觉有少少反胃,虽然食物晤应该只看表面,但系比多几秒砌靓仔佢,人地食野个心情会好好多啰外表晤多讲,食返啖先~黑芝麻酱同雪糕既配搭晤错!之前都觉得麦记既新地酱不论朱古力定士多啤梨酱太浓太甜,盖过晒雪糕既味,无可否认黑芝麻酱都系几甜,不过黑芝麻几出,食得到少少芝麻应该有既香味同回甘,带返雪糕奶味返黎,配搭一流雪糕食晒,试埋个椰子脆,批皮因为晤知咩原因糯晒(比雪糕浸太耐定放系到太长?),又冇咩味道,麻麻,晤好食。反而我几钟意个馅淡淡甜味,富椰子香,简简单单就是美。食过苹果批红豆批香芋批,晤系死甜到颈渴就系肉桂味太重(苹果批无苹果味,失败!),喧宾夺主。总括而言,食就值得再食既,不过我会比多三蚊分开买(椰子脆+新地),起码批皮晤糯。

题外话/补充资料: 等得都几耐(5分钟)
2015-05-18