2019-10-11 644 浏览
之前系杂志同网上都见到有人介绍烧卖王子,用得呢个名做生招牌,佢哋嘅烧卖一定好有信心,所以过黎试下。柴湾店嘅舖位附近都有好多餐厅/小食,唯独烧卖王子有5,6个人排队,如果以柴湾呢个位置做街坊生意黎讲,确系少见。有三位店员,一位负责收银,一位负责蒸/炸,一位负责厨房(包烧卖)。手工制嘅烧卖系由店员即场包,一笼笼新鲜蒸好,由于未食过,所以嗌黑白烧卖,即系手工鱼肉烧卖+墨汁烧卖。 黑白烧卖卖相的确冇机造烧卖咁工整,不过手工烧卖买小见小,最紧要好食!手工鱼肉烧卖好香鱼肉味,唔会成口粉,而墨汁烧卖就好出色,里面有一粒粒墨鱼粒,口感丰富,跟鱼肉烧卖一样只系制作过程加左墨汁,更香更鲜,我俾满分,下次会净系嗌墨汁烧卖😂

黑白烧卖