2013-01-21 20 浏览
星期六血拼完难得有人话想食拉面, 突然记起呢度有间拉面, 就黎左食. 黎到大慨9点, 完全唔洗等. 入门口前见到原来系米芝莲推介, 比米芝莲昆左几次后, 见到反而有d 担心. 原来舖头入面都几大, 侍应见我地一袋二袋, 就自动卑左个角位我地坐摆野. 座位本身唔系舒服, 系冇靠背的圆櫈, 好在位与位的距离都OK, 台亦唔会好窄, 所以都OK. 拉面得3款拣, 沾面都系, 都系睇你想要辣, 蒜定普通汤底. 两种面都有餐, 拉面餐有小食同野饮. 沾面就系有10只饺子. 睇价钱其实都几抵食, 但由于我地两个都唔系好饿, 所以净系拉面叫左餐. 我挣扎左轮都系决定食沾面.一口饺子: 几好. 皮够晒薄, 边脆脆地, 涵份量再多d会更好, 因为而家肉味唔系好够. 黑蒜沾面: 先讲𩠌, 半只蛋的蛋白质感冇博多拉面龙亭咁好, 但蛋黄够晒流心, 可能对有d人黎讲太生, 但对我黎讲啱啱好. 肉系粒状, 但唔鞋, 因为都颇肥,. 汤就有好香的黑蒜味, 唔算好油, 好钟意里面有好多荵, 荵香加蒜香特别正. 面系我钟意的幼面, 面都几弹牙. 之前食隐家觉得唔够热唔好食, 呢度的面直情系冻的, 但我反而觉得好食好多

黑蒜沾面: 先讲𩠌, 半只蛋的蛋白质感冇博多拉面龙亭咁好, 但蛋黄够晒流心, 可能对有d人黎讲太生, 但对我黎讲啱啱好. 肉系粒状, 但唔鞋, 因为都颇肥,. 汤就有好香的黑蒜味, 唔算好油, 好钟意里面有好多荵, 荵香加蒜香特别正. 面系我钟意的幼面, 面都几弹牙. 之前食隐家觉得唔够热唔好食, 呢度的面直情系冻的, 但我反而觉得好食好多 (唔知系咪因为当日天气唔系好冻). 食完面后斟汤, 汤系木鱼汤, 饮落都好香, 饮过咁多间的汤, 呢间最drinkable. 其他唔系太咸就偏咸, 饮到一半就顶唔顺.

总结: 以现时食过的沾面, 呢间最啱我口味. 卑个笑先.