2022-06-12 131 浏览
Bookmark左呢间米芝莲必比登推介小店好耐!俩口小吃主打台湾刈包,亦有供应压饼、雪糕润饼、炸白玉、炸蕃薯条等台式小食。小店长期超长人龙!今次终于的起心肝排队!就算落大雨都阻唔到我!小店1230开门,下雨天1150到达,成功排第三。大概1250就拎到,岩岩好一个钟就拎到手~⚠️小店逢星期一二休息,建议大家去之前先睇睇佢地嘅IG,避免摸门钉▪️传统刈包加柚子酱 $42刈包超软熟!带点柔韧弹性,完全唔黏牙。入面嘅五花腩超入味!肉质软腍,肥膏位近乎入口即溶。配上酸菜同柚子酱,酸甜开胃,可以一减油腻感。加埋花生碎同芫荽,味道层次比想像中丰富,都几清新,唔会好腻。▪️黑蒜菇菇炸包 $45新品!比起传统刈包厚劲多!经油炸嘅刈包外脆内软,好有炸馒头嘅感觉。香口得黎又唔会好油腻,质地就相对不经油炸嘅刈包有咬口。中间嘅酥炸金菇炸得超脆超香口!亦有啲煎嘅秀珍菇 增添湿润感。黑蒜味道突出,但又唔算话好浓。炸包面头仲舖左唔少巴马臣芝士同油封茄干,增添一丝酸甜咸香。味道同样丰富,亦比传统嘅刈包香口浓味,家姐呀妹一致钟意呢个多啲。▪️小山园抹茶Cream cheese压饼 $35压饼煎得好香,毫无油腻感~ 大啖大啖咬爆

▪️传统刈包加柚子酱 $42

▪️黑蒜菇菇炸包 $45
黑蒜菇菇炸包

▪️小山园抹茶Cream cheese压饼 $35
小山园抹茶Cream cheese压饼

压饼煎得好香,毫无油腻感~ 大啖大啖咬爆晒馅。抹茶cream cheese软滑,不过cream cheese嘅味道就比茶香突出得多,茶控少失望。饼皮一面较厚,软糯无乜味,但overall相对馅料黎讲都算薄~ 虽然甜度唔高,但食食下都几漏,建议同朋友开心share~

▪️芋泥肉松压饼 $28
芋泥肉松压饼
压饼面头舖满肉松同紫菜,食落更香口。入面嘅芋泥软绵,保留左啲芋头粒增添口感。虽然芋头香气唔算好浓,但感觉上无加太多调味,都食到啲芋头嘅天然香甜。

整体嚟讲,刈包层次比想像中丰富得多,值得一试!压饼反而无咁有惊喜~ 如果顺路经过元朗,又可以半个钟内食到,都会encore (不过应该冇乜机会发生)
  • 传统刈包加柚子酱
  • 黑蒜菇菇炸包