2021-10-11
呢间系大围算系数一数二嘅中菜馆,难得放假就一早黎试下佢地嘅点心,10点几系街上已经好多人等位😳当时门口店员话等到11点半就会有第二轮清枱(完全无讲话疫情分区以及其分布数量),我地等到11点9,一直都系话清紧枱埋紧单😥等到12点几终于有枱,但点知话一定要安心出行,如果写纸要再等,而餐厅嘅写纸枱只有3张😨最后等到12点半,足足等左2个几钟先入到餐厅😲好多同行嘅客人都有不满,希望餐厅系等候位置嘅安排可以加以改善啦。当等完咁耐入到餐厅,如果最后食到好食嘅点心都算啦,但其实质素好中规中矩🥺完全觉得系唔值等咁耐,有啲失望啦👀🔸点心假日收费(小点HK$31、中点HK$35、大点HK$40、特点HK$43、顶点HK$46)🔸蜂巢炸芋角呢个系点心系出面酒楼较为少见,因为工序较复杂,难得见到当然要食啦🙌🏻但上到枱唔系热辣辣,只有少许余温。入面嘅芋泥部分十分少,比较多嘅就系猪肉,猪肉较肥,整体食落比较油腻🤥🔸奶黄千层糕蛋黄味十分浓郁,层次颜色都分明,有食到粒粒嘅蛋黄粒,朋友话好似食紧月饼一样😂🔸冬菇烧卖呢个就系去到最后先发现原来漏单😂不过都坚持要等埋,烧卖嘅虾肉较韧,加左冬菇点缀下都还可以的🔸麻蓉包本身想食
🔸蜂巢炸芋角
🔸奶黄千层糕
😂
🔸冬菇烧卖
🔸麻蓉包
本身想食叉烧包/奶黄包,点知呢到得一款蒸包拣😬第一次食麻蓉包,上网睇原来系用白芝麻做馅料嘅包,馅料都算多,不过略甜左啲,食到后来有啲渴口
🔸笋尖虾饺
虾饺不过不失,皮嘅厚薄尚算适中
🔸怀旧咸薄撑
薄撑煎得都算脆身,上面仲有樱花虾,食落都有虾香味🦐
🔸鬼马得意肠
肠粉入面有炸皮,木耳同萝卜等,食落口感都算多层次🤓
🔸椰汁红豆糕
成餐食落算比较好应该就系呢个啦,椰汁红豆糕嘅椰汁同红豆分开得好分明,红豆大大粒,食落好香甜,椰汁味都刚刚好,夏天食唔错😙