2023-08-02 741 浏览
记得之前有讲过刚系尖沙咀开分店嘅滚得栈,不嬲都知佢天后店有点心食,但咁耐都无食过,无谂过呢度咁快可以同样供应点心,一尝心愿。星期日下午,十二点好彩唔算多人,可能仲未多人知,顺便帮朋友妈妈庆祝生日。第一样野要讲一定系传统灌汤饺,呢种传统做法香港已经唔多见,唔系平时成碗汤咁,剩系呢点已经知佢好心机,老人家见到都有好多回忆。之前系某餐厅见过嘅脆炸墨虾荔枝球,做得非常精美,虾肉嘅爽滑同墨鱼嘅鲜香,绝对又系心思之作。我个人最觉得正嘅系青芥脆虾小汉堡,听师傅话佢系手工制,就算饱加上芝麻呢个过程都系自家,见上少少wasabi,味道刚刚好。鲜上肉响铃肠又系超正,肠粉入面加上响铃同其他食材,就咁睇都知好要心机,仲要个响铃keep住好脆,不能错过。冬笋活剥鲜虾饺同黑松露蒸烧卖,我都唔知选边个好,虾饺好大只,啲虾多到涌出黎,朋友B先生大赞黑松露蒸烧卖嘅味道劲独得,不过要我选择还是虾饺好。仲有好多点心都值得赞,大家下次去尖沙咀饮茶要试下去火锅店呢个唔多人知嘅饮茶彩蛋。