2022-11-28
很久没有写✏️食评,虽然个个星期都会同妈咪去「试菜」,但工作实在太忙,回家已经很累😴人就懒咗,冇写了。呢三年眼见好多食肆,包括一些老牌食店都挨唔下去,心里都很唔舒服😞真系由细到大都未见过香港会变成咁😓.喜见铜锣湾有新店开张🎊除咗即刻订枱,更令我觉得要写返篇食评,支持支持一下。而今日要推介的一间美味店就系♦️金燕岛潮州酒家♦️此店舖共有两间分店,原来已经有几十年历史😱一间在尖沙咀🎪另一间就是今日要介绍的铜锣湾新开嘅分店🎉.它拥有便利的位置⛳️在鹅颈桥隔离嘅V point 大厦,四通八达🚘食完仲可以去附近嘅时代广场行街shopping 👕👖👠🧦酒家在28 楼属于高层位置,心谂无敌海境,应该唔使坏疑。踏出升降机,已经听到「早晨」「欢迎」,很窝心😍跟随侍应到接近窗边位置坐低(不是窗边位置,可能已经被订咗),一望无际嘅海景🌈景观开扬,只可惜当日大雾,希望下次嚟天色会好啲。新开店通常有个好处,无论环境、餐具、家私样样都新净清洁🧚♂️感觉好fresh🥰.嘅然系潮州酒家,功夫茶当然唔少得,坐低就即刻奉上☕️甘香四溢、冇苦涩味。之前去过嘅潮州菜馆,只有餐后才有功夫茶,呢度餐前、餐后都有,赞👍安顿好妈咪之后,一路喝
嘅然系潮州酒家,功夫茶当然唔少得,坐低就即刻奉上☕️甘香四溢、冇苦涩味。之前去过嘅潮州菜馆,只有餐后才有功夫茶,呢度餐前、餐后都有,赞👍安顿好妈咪之后,一路喝茶一边睇点心纸,点心选择多,卤水食品亦唔少,价格适中,唔系开天索价那种,好多款都好吸引,谂咗好耐😝然后拣咗:
金燕岛虾饺皇🥢虾和笋嘅比例刚刚好,虾肉🍤爽口弹牙,仲好大粒
金燕岛烧卖皇🥢猪肉🐽比较多,烧卖色泽鲜明,睇得出系即叫即蒸,上面的大虾🦐盖过整粒烧卖,叫得做皇,亦都系大大粒
潮州蒸粉果🥢花生🥜沙葛等大量馅料,绝不欺场
义烧蒸肠粉🥢粉皮嫩滑、薄而通透,粉皮下丰富嘅义烧,显然易见,而且义烧依然香口
家乡糯米卷🥢香甜软糯,妈咪食到停唔到口
黄金蟹枣🥢蟹钳的迷你版,系一粒蟹肉丸,内里有一丝丝蟹肉🦀大爱😋下次我要试吓虾枣
鲜虾腐皮卷🥢腐皮松化、香脆可口、油而不腻
蚝仔肉碎泡粥🥢传统潮州粥,蚝仔🦪涨卜卜,非常饱满,鲜甜美味,加上芫荽,吃完真的齿颊留香
呢餐午餐真系好大满足,服务又周到,全程侍应们都很勤快🏃♀️加水收碟都好迅速,有位女侍应常常给我们介绍和讲解,很专业👍洗手间🚻亦清洁整理,基本上,食物质数好、招呼一流、环境舒适,价钱合理,没什么可以挑剔👏🏼👏🏼👏🏼
成餐饭比我嘅感觉👀系大家都好努力,为自己工作嘅酒家、为整个餐饮业努力💪🏻希望回到疫情😷前,市道𣈱旺、人人有工做的日子。其实只要我哋做足防疫措施、打齐针💉是否都应该要出嚟消费支持一下呢?这个问题的答案💬我留比大家自己去想想😊
注:「试菜」呢个名词系隔离位的同事Karen讲的,她会问我「呢个礼拜又同auntie 去边度试菜吖」多谢她,「试菜」几好听,攞嚟用下😁