2020-04-26
难得有酒楼夜晚都有点心食,就订左下午五点去食个早晚餐。去到无咩人,得两枱客同一枱员工用膳👀, 餐厅光线足, 又唔嘈, 环境唔错,餐具都整齐清洁,又有特色。 所以入到去感觉良好。 入到去就落咗第一转单1) 虫草花炖猪展汤足料,饮得出有肉味, 有甘甜的感觉, 略嫌有点咸;最紧要系佢哋用咗紫纱茶壶来装汤, 够特别之余,仲真系发挥到保暖功效。2)虾多士虾系原只虾,唔系虾胶,不过都系冰鲜货,无虾味, 预咗;但系个多士真系就要弹一弹, 系脆口的, 但太油腻了, 一放入口系成口油,完全系油浸完,无大火炸多阵收返干D油,因此咁油,总之油到我顶唔顺3)大良炸鲜奶一望就觉得好厚粉咬落去, 粉坚系厚, 而且一啲都唔酥脆,好在系一上菜食𠮶时,里面都勉强做到嫩滑的但系过左阵食,入面已经凝固咗, 硬身啫哩咁嘅口感。同埋都系同一个问题太油3)三式炸作蒜香虾春卷正常味道,今次终于唔会太油,但系虽则叫蒜香虾春卷,但蒜味一点儿都食唔出甘荀咸水角外形特别有加分味道ok, 外皮烟韧,无酥脆但有嚼口,可惜内馅太少牛肝菌腐皮卷太油, 完4)凤城水饺全餐最高质, 皮薄馅足, 虾同其他料的比例刚刚好,咬到虾的弹牙,其他料的配搭,口感
入到去就落咗第一转单
1) 虫草花炖猪展汤
2)虾多士
3)大良炸鲜奶
一望就觉得好厚粉
但系过左阵食,入面已经凝固咗, 硬身啫哩咁嘅口感。
同埋都系同一个问题太油
3)三式炸作
蒜香虾春卷
甘荀咸水角
牛肝菌腐皮卷
太油, 完
4)凤城水饺
全餐最高质, 皮薄馅足, 虾同其他料的比例刚刚好,咬到虾的弹牙,其他料的配搭,口感丰富
5)鲍鱼烧卖
鲍鱼好韧, 烧卖有点儿太多肥肉,但加入虾,平衡返D
6)包罗万有
叉烧包
卖相不错,但真系得个样,叉烧麻麻, 太碎无咩口感, 得阵叉烧酱味
抺茶包
溶岩流沙包
甜甜的, 有少少少蛋黄味,也 有流心,一般
但三个包个质地都较实, 一啲都唔软熟, 不过叫得呢啲, 都系比相机食姐
然后加咗单, 就有伏了
7)凤城小炒皇
油到不堪, 首先所有海鲜料都拎去炸, 重点系所有海鲜(其实得啲虾干仔同少少少少少少鱿鱼粒,因为切到好细好细粒)又要细粒, 细粒又要用扑劲厚粉拎去炸,所以搞到又干又硬, 然后加上D海鲜料腥腥地, 要遮住啲腥味,又要落盐, 所以又好咸。
同张图系完全截然不同,虽然话图片只供参考,但落差太大了,令我好失望
成碟小炒皇,系又咸又油。成餐饭的污点
8)口水鸡
只鸡就太嚡,完全唔滑,无鸡味。重点系面头的粟米片,一D都唔衬,画蛇添足。
最后
9)红枣糕
系属于较硬身口感, 味道上,椰味大过红枣味,一般水准
总括而言,𠮶3个「凤城」名作,包括:1954虾多士,大良炸鲜奶同凤城小炒皇都可以唔试,应该有其他酒楼有更好体验
反而值得一试的就有:汤, 凤城水饺 , 两个都系较出色
其他点心就打下卡咁啦
题外话/补充资料:
成餐饭都无人收碟
但又有个呀姐都几尽责,同佢讲左声碟小炒皇的问题,本身打算UP下诉下苦,点知佢走左入厨房问个厨,然后加返D又干又咸的鱿鱼粒比我哋,虽然好有心,但系我哋唔想再食了,BTW都多谢呀姐听我哋的心声,如果可以改善个品质就好了
带头盔先,可能我唔识食,正宗的小炒皇可能系咁的