2022-07-13
1928 浏览
退休之后,冇得旅行 ,有人教我去摘星。 于是由米芝莲三星开始食落去。 今日食到Amber午餐。 选择咗 Amber extended experience, 即系四度菜。未讲菜式之前,可以讲下服务,当然系5星级酒店嘅服务,无械可击。但有个小插曲 ,我哋早咗13分钟到,唔畀入住,但会提示我哋去下洗手间 ,同有地方坐下,而且喺8分钟之后,都畀我哋入去。正餐之前,当然有面包,同两款 amuse bouche前菜。面包系热嘅。 唔知amber嘅菜式系唔系法国南部多,所以面包就只系畀法国南部嘅橄榄油。橄榄油嘅味系浓嘅,但感觉上好似冇三星意大利餐厅嘅香。面包方面亦感觉比三星意大利餐厅简单同冇咁香。第一款前菜应该系鱼籽,好佩服其他写食评嘅人,虽然侍应有详细解释每一道菜系乜嘢,但系听完已经唔记得咗一半,食紧嘅时候再唔记得多一半。。。我净系记得最底系菠菜汁,最顶系炸薯仔。但系呢个前菜系一流,配料同酱汁好味得嚟并无喧宾夺主(鱼籽),完全食到鱼籽嘅味道。第二款珍宝珠,其实中间就系鹅肝,外面有 beetroot酱包住。 我唔系对鹅肝疯狂嘅人,但系呢个无论分量同埋均衡嘅味道,都系一流。侍应有提醒,要 一啖食落去
鱼籽
珍宝珠
Yellowtail鱼生加青番茄块
Blue lobster with kabu
Pigeon
Chocolate parfait with edible marigold
Cappuccino
Petit four - madeleine