2022-07-13 1928 浏览
退休之后,冇得旅行 ,有人教我去摘星。 于是由米芝莲三星开始食落去。 今日食到Amber午餐。 选择咗 Amber extended experience, 即系四度菜。未讲菜式之前,可以讲下服务,当然系5星级酒店嘅服务,无械可击。但有个小插曲 ,我哋早咗13分钟到,唔畀入住,但会提示我哋去下洗手间 ,同有地方坐下,而且喺8分钟之后,都畀我哋入去。正餐之前,当然有面包,同两款 amuse bouche前菜。面包系热嘅。 唔知amber嘅菜式系唔系法国南部多,所以面包就只系畀法国南部嘅橄榄油。橄榄油嘅味系浓嘅,但感觉上好似冇三星意大利餐厅嘅香。面包方面亦感觉比三星意大利餐厅简单同冇咁香。第一款前菜应该系鱼籽,好佩服其他写食评嘅人,虽然侍应有详细解释每一道菜系乜嘢,但系听完已经唔记得咗一半,食紧嘅时候再唔记得多一半。。。我净系记得最底系菠菜汁,最顶系炸薯仔。但系呢个前菜系一流,配料同酱汁好味得嚟并无喧宾夺主(鱼籽),完全食到鱼籽嘅味道。第二款珍宝珠,其实中间就系鹅肝,外面有 beetroot酱包住。 我唔系对鹅肝疯狂嘅人,但系呢个无论分量同埋均衡嘅味道,都系一流。侍应有提醒,要 一啖食落去

鱼籽
第二款珍宝珠,其实中间就系鹅肝,外面有 beetroot酱包住。 我唔系对鹅肝疯狂嘅人,但系呢个无论分量同埋均衡嘅味道,都系一流。侍应有提醒,要 一啖食落去。但系之后记住要慢慢喺口里面咀嚼,奇味无穷。
珍宝珠
之后第一道菜我拣咗yellowtail鱼生,再加上青番茄块。 呢个又系一流。 食呢啲餐嘅时候我成日唔知道 ,应该系逐个ingredient 食,定系一齐食。 呢碟因为份量够 ,所以最初系逐件食,之后又捞埋啲咸鱼露一齐食。发现两种食法,都各有滋味同惊喜。
Yellowtail鱼生加青番茄块
第二度菜,侍应提醒咗我哋,如果系文华会员,今期可以免费畀我哋升级其中一款菜式,于是我哋就拣咗 blue lobster。呢味又系一流,龙虾相信应该系八成熟,脆卜卜。再加上一些 应该系腌制嘅日本萝卜,同埋鱼子酱汁,又系奇味无穷。
Blue lobster with kabu
主菜我拣咗 pigeon 。侍应提醒,正常会系四成熟,提我如果接受唔到,可以转七成熟。我向来对半生熟嘅都唔系好有兴趣,所以都欣然接受咗提议。出嚟嘅时候,份量比想像中多,而且亦煮得非常之好 。有少少外脆内软。伴菜除咗青豆之外,淀粉质方面亦都有用牛油煮嘅 类似risotto。
Pigeon
最后甜品(其实唔系最后) ,我拣咗牛奶朱古力。实际上系parfait 上面有一个菊花,再上面系牛奶朱古力。侍应提醒,呢个要一羹包晒所有嘢食,味道同口感,亦都非常之好。
Chocolate parfait with edible marigold
话咗唔系最后,因为之后仲有咖啡。又要值得一赞既系, 呢度嘅 cappuccino 系咁多间餐厅饮过嘅,系拎到嚟加埋糖之后,仲系够热嘅。
Cappuccino
Petition four 方面,绝对系惊喜。因为绝对唔系petit。每一味都好似正餐饮咁大。有poppy seed的madeleine,朱古力,台湾水果同「 鸳鸯。其中鸳鸯基本上喺淡嘅咖啡再加淡嘅 Earl Grey 即时好似鸡尾酒咁摇出嚟。而madeleine 就系啱啱焗起嘅。但系好可惜,当摆晒出嚟,再等佢表演摇鸳鸯之后,当我食嘅时候已经唔再热。但系仍然系外脆内软,淡淡幽香。
Petit four - madeleine
Petit four - chocolate
Petit four
总括而言,今次系非常满意。食过咁多间星级餐厅,Amber绝对系每一味都有性格有惊喜。好可惜呢句说话未必系间间星级餐厅都可以咁讲。以往有限嘅经验之中,其他星级餐厅总会有一味半味有色有香但无味。但系Amber就可以做到,每一味都有自己嘅性格同色香味,厨师绝对有心。真系唔明白点解得两粒星。。。
2022-07-13
鱼籽