2018-09-04
今日同旧同事黎到呢度聚旧, 同事话想食中菜, 就黎左呢度试下。一坐底对住维港海景, 虽然有少少建筑物遮挡不过景观都算好靓!先睇菜单, 炒小菜有分大同细份, 几贴心, 唔怕眼阔肚窄! 餐厅推荐叉烧饭同佛跳墙set, 我地两个人就叫左一位另外再叫左一只片皮鸭同埋细份既炒虾球, 店员有提醒片皮鸭份量较多, 不过我真系好想食所以照叫。前菜系凉伴豆豆同木耳, 无乜特别, 唔辣既。叉烧饭同佛跳墙先黎到, 有两大旧叉烧配上一只太阳蛋, 叉烧半肥瘦, 微微有点焦边, 够淋又入味。如果个饭可以跟少少洋葱就会仲正! 值得一提系佢配的汁, 味道似酱油膏加蚝油, 有甜味唔会好咸, 点叉烧食真系绝配。而佛跳墙就非常足料, 有饱鱼, 鱼翅, 鸡, 鸡脚, 花菇, 瘦肉等等...我比较少食佛跳墙, 觉得入口好有鲜味, 同埋真系足料, 两个人分都足够既。片皮鸭非常大只, 先原只上, 等我地可以打个卡影下相之后师傅会再拎去切。包片皮鸭既皮同平时既唔一样, 旧同事笑说好似一块块化妆绵, 又真系几似! 上下各夹一块皮, 配上青瓜京葱, 再点少少汁, 外软内脆, 又唔会太油bo。食到呢度已经有d饱饱地, 好彩个虾球分量唔算好
前菜系凉伴豆豆同木耳, 无乜特别, 唔辣既。
食到呢度已经有d饱饱地, 好彩个虾球分量唔算好多, 唔系就要做「大嘥鬼」。虾球够大粒弹牙, 有少少辣味, 几香口。
临走前会有糖水送, 今日系黑糯米。
总括黎讲, 都几好味, 两个人食价钱有少少贵, 不过难得聚会就唔紧要啦。一班人黎食就抵食d, 可以叫多几个菜食。