2021-05-06
继鼎爷私房菜之后,鼎爷又系荃湾开多间鼎家喜筷,主要系卖烧味既,招牌系佢既柑橘烧鹅。见到好似几有特色咁,就揾日去试下。个人觉得烧味黎讲,佢既定价太高,食落又唔算好惊喜,所以我应该都唔会再食。 1️⃣鼎家柑橘烧鹅饭($82)(转秘制猪骨濑粉+$10)黎到紧系要食佢既招牌菜啦🤩呢度既烧鹅主打无添加味精,而且用左鲜橙🍊柠檬🍋同埋青柠等等既鲜果黎腌制,同出面其他烧鹅好唔同!食落油脂感好香,肉质唔会鞋,再加埋佢配上既以鲜橙熬煮而成既柑橘酱,食落有淡淡既酸甜果香,感觉几开胃。不过个人觉得其实佢既柑橘味系真系好淡,啲柑橘味主要都系靠加落去啲柑橘酱带出黎。 另外加左十蚊将个饭转左濑粉,濑粉既汤底唔会好咸,几清几好味,份量都几多。 不过个人觉得用成九十几蚊食烧味好唔抵。 2⃣️蜜汁叉烧拼豉油鸡饭($60)呢个系佢既午市套餐黎,叉烧几香蜜香味,但系偏瘦左啲。油鸡就唔错,好滑好厚肉。不过觉得佢既烧味份量有啲太少。 3⃣️豉汁凤爪排骨饭($60)呢个都系午市套餐黎,即叫即蒸,上到黎既时候好香🤤排骨蒸得好嫩滑唔会太鞋太韧。不过个人觉得都系正常点心店或者酒楼既质素,呢度卖六十蚊有啲贵,同埋佢都几细兜。 4⃣️烧味夹馍
1️⃣鼎家柑橘烧鹅饭($82)(转秘制猪骨濑粉+$10)
2⃣️蜜汁叉烧拼豉油鸡饭($60)
3⃣️豉汁凤爪排骨饭($60)
4⃣️烧味夹馍双拼($50)
呢个几特别,我未食过夹馍。佢系有两块既,一块系烧鹅夹馍,一块系叉烧夹馍。佢系类似系一旧切开左既馒头中间夹住块烧味同埋青瓜,送上黎既时候啱啱蒸好,仲出紧烟好正😍食落都几有惊喜,面头既包好松软而且唔会有好干既感觉,入面既肉好厚肉,加埋佢既酱汁,同埋青瓜,好香好惹味得黎唔会感觉好油腻。有种食紧片皮鸭既感觉。