2016-07-01
之前已经好想去新麻蒲韩烧,但一直都无未约到屋企人或者朋友食 前几日妈妈突然问我有冇兴趣去食新出嘅惹火龙虾 x 牛BBQ套餐 套餐有一只芝士龙虾、7安士特级牛扒、新麻蒲秘制护心肉、龙虾豆腐海鲜汤、龙虾海胆忌廉年糕伴面同炉边芝士!店员介绍话原来每一碟菜式入面都会完全运用龙虾每个部分,绝对唔会浪费首先送上4碟小食,有辣泡菜、白菜仔、洋葱同腌萝白。腌萝白腌得好入味,酸度适中,正正可以用黎解腻!之后沙律亦黎到,今次酱汁比较特别,系黑芝蔴酱但妈妈非常中意,除左觉得酱汁开胃之外,沙律菜仲新鲜爽口。随后特级牛扒、护心肉同龙虾肉都黎到,成个拼盘摆设盘好靓。7安士特级牛 : 今次系厚砌牛肉,啖啖都系肉而且店员仲帮手烧到外脆肉嫩,肉汁仲多到不得了护心肉 : 护心肉一早用左餐厅秘制酱料腌过,所以味道十足,仲有好轻微嘅辣味。护心肉同平时普通嘅猪肉唔同,口感比较爽口。最好系不含脂肪,系低热量食物而呢个餐嘅份量岩岩好,够哂我地两个人食龙虾肉 : 虽然份量唔多,但龙虾肉新鲜,而且肉质爽口弹牙低层仲有薯仔沙律。当烧好之后,点少少炉边半溶既芝士,真系好惹味龙虾豆腐海鲜汤 : 汤用左龙虾头煲,而且入面有好多膏,所以鲜
汤用左龙虾头煲,而且入面有好多膏,所以鲜味同辣味十足!中意辣嘅妈妈足足饮左四分三
爱好芝士嘅我,比95分呢个龙虾海胆忌廉年糕伴面忌廉芝士汁味道浓郁,每条面仲占有酱汁,真系好好味啊仲有两只大龙虾蟹钳,只要轻轻一挖,入面大大旧肥美嘅肉就走出黎。唯一不足就系面条较为腍身
食左咁多油腻食物,当然饮返啲解腻饮品。两个汽水都系酸酸地,但蓝天柠檬汽水有阵淡淡嘅柠檬,而酸梅汽水个base似系可乐,所以梅味相对比较少。 今次新麻蒲带黎好多惊喜,真系无谂过龙虾都可以整咁多款野食!