2019-10-27
近来早晚终于也有点秋意,除了衣柜换季以外,还有乜嘢系每次由夏季到入秋必做嘅嘢呢?如果你是系蟹迷,我相信近来阿拉斯加蟹和大闸蟹应该叫你忙得要命吧。当然一篇文唔可以写太多,先讲时间比较短嘅大闸蟹,今年你哋食咗大闸蟹未啊?如果你平时有留意开饮食资讯,基本上全部餐厅都已经有大闸蟹嘅Menu。每年尖沙咀金域假日酒店酒店,都会有大闸蟹嘅餐单,之前两年都有食过,今年当然也不会例外。平日嘅晚上尖沙咀你以为受经济影响冇乜人?龙苑依然有不少人已经看到消息 ,枱枱都吃大闸蟹了。前天预订了的六道菜式大闸蟹优惠套餐,就有优恵价每位498元,享用这个差唔多全大闸蟹宴菜单,记得如果你要过嚟食,要早一日预订。一上场便是蟹粉蟹肉高汤烩燕窝,呢个绝对系女士嘅人物, 蟹粉蟹肉成碗系,燕窝也一点也不留有余力,绝不手软,吃下去是大闸蟹加上燕窝的幸福。生拆蟹粉小笼包可以话系绝不能错过的东西,每粒都晶莹剔透,而且好饱满,咬开来睇入边全部系蟹粉,猪肉反而相对较少,和我在上海新光吃过的蟹粉小笼包有过之无不及。主角必定是紫苏蒸大闸蟹,大约五两重嘅大闸蟹,拆起嚟只只都好丰满,而且蟹膏都系汹涌澎湃,绝对不是外边吃嘅普通货色。想继续添食大闸蟹
想继续添食大闸蟹,每只只需加100元,老实讲如果真系好钟意食,意犹未尽,才会叫多一只,我自己觉得个餐咁丰富食一只就够。
唯一一个不是大闸蟹的菜色,要数这个鲜淮山胡椒高汤浸斑球,相对较为清新,淮山数量很多,斑球全部都非常大件,如果平时单点可以点呢个菜式都值得食,清新得来好健康。
对我来说,稍嫌个胡椒煲汤汤冇乜味。
另一特色系吉列大虾球配蟹皇酱伴蒸花卷,大虾球不会炸得太热气,蟹皇酱才是满泻到你𠸝唔点酱唔得,相反蒸花卷就有作用,因为可以尽量解散蟹皇酱精华。
平常单尾会好爱的蟹粉烩稻庭乌冬相对失色一点,个人觉得多左点汤,乌冬干身一点会美味点,蟹粉是多,但就变咗好稀嘅蟹汤。
尾声的黑糖姜茶汤丸,姜茶非常浓,汤丸不过不失,但躯寒绝对需要的。
饮完后,暖暖的感觉,就算秋意来袭,也没问题吧。
龙苑中菜厅
尖沙咀弥敦道50号金域假日酒店低层1楼