2020-06-22
还记得爱上越南嘅大头虾,应该系喺胡志明市,几年前,当时吃一只大头虾,大概港币$80,𠮶啲膏多到可以饮,好似手掌咁大嘅大头虾同食龙虾肉冇异,就在那个时候就爱上了越南大头虾。喺香港有时食自助餐,都会遇上呢类大头虾,不过始终味道都冇咁好食,莫非真系要到越南先至可以食返𠮶种应有嘅鲜味?龙苑中菜厅有个大头虾嘅Menu,有多款大头虾嘅菜式可以选择,吃完后我们一班朋友还相约一定要喺越南再聚,同样试多次大头虾嘅鲜味。当晚做紧唔同嘅优惠,又酒店七折coupon 又有医护人员优惠,龙苑基本上满座。幸好我哋都留咗枱,不过好热闹,感觉同社会以前歌舞升平嘅时候一样咁正,唔通个个都为大头虾以来?避风塘大虎虾,呢个先拔头筹,用上港式风味调教来自越南嘅大虎虾,到底会系咩样?避风塘炒过之后感受完全唔同,热辣辣嘅镬气加上蒜茸、葱,辣椒嘅香气,绝对系港仔最爱。蒜蓉牛油焗大虾,其实手法度度差唔多,只不过用上劲蒜蓉同牛油来焗,相对越南餐厅好多地方都会有呢个方法来造,但牛油香,绝对叫你迷倒。爱咖哩人必选咖喱大虎虾粉丝煲,如果你热爱咖喱,然后又爱粉丝煲,就更加之钟意,因为条条粉丝都吸收晒咖喱嘅精华,而咖喱汁又可以送饭,𠮶只大头虾就
爱咖哩人必选咖喱大虎虾粉丝煲,如果你热爱咖喱,然后又爱粉丝煲,就更加之钟意,因为条条粉丝都吸收晒咖喱嘅精华,而咖喱汁又可以送饭,𠮶只大头虾就变咗好似配角一样。
吃茄汁煎虾碌时候就会谂起妈妈和婆婆,呢个好似屋企嘅菜式一样,你一定会食得高兴,而且就像平凡的家庭小炒,虾碌完全吃得出大头虾嘅新鲜又爽口。
食咗四款唔同嘅大头虾,就知道同平时我哋食开嘅虾真系好唔同,大件而且肉质好爽口,真系淡淡都弹牙,有机会嚟我建议你试晒咁多只,因为每只都有唔同嘅性格和特质,四只都好出色。
当晚亦都试咗几款龙苑出名嘅菜式,都可以分享下。
招牌红酒烩牛尾煲食过都好几次,呢个真系一流,牛尾入口即溶,而且个红酒汁,配上小馒头真系好正,我件牛尾大到一个点,女仔真系会食唔哂 ,不能错过的必点菜式。
另外枝竹火腩红炆龙趸翅煲都系首选,好似我老婆呢啲钟意食鱼又系赞不绝口,龙趸翅大条到不行,讲真你喺外边大排档或者好似金山海鲜酒家呢类餐厅食都差唔多价钱,但系呢度用上一个同样嘅价钱就食到酒店级嘅级数,讲真,夫复何求。
另外食左金丝鹅肝百花炸酿北海道带子,呢个高贵到不得了嘅菜式,我谂都唔使讲点样整,或者有几好食,净系两样名贵食材放在一起,你都可以谂到个化学作用。
最后再加上一个通菜煲,有鱼有肉有菜,刚刚好圆满。
尾声就当然要同样吃龙苑嘅好味甜品,一个叫豆花,一个叫蛋散,咁就不如两样都食晒。
呢个Menu做到六月底,大家有兴趣食越南大头虾嘅不妨黎试吓,去不到越南,暂时过嚟食个饭就当去咗越南啦。
龙苑中菜厅
尖沙咀弥敦道50号金域假日酒店低层1楼