2018-05-06
之前Honey膝头哥韧带扭亲,要去佐敦睇跌打敷药,今日系最后一次覆诊,师父话无事㗎喇,包保行得走得,生虾咁跳都得。从医馆返出来,经过庙街,Honey话食埋嘢先返归。一直行多几步,就见到间新嘢,专食丼,一于去食。坐正对住庙街嘅座位,餐厅唔算大,不过就有幅好靓嘅墙画。 餐具都几精致。餐牌有两版。既然师父话Honey 可以生虾咁跳,我哋就食个至豪嘅龙虾刺身爆丼$268,再食多个羽衣甘蓝无花果黑醋沙律$78。【面豉汤】跟餐附送的。一般的日式餐厅的面豉汤都较咸,这个味道适中。【羽衣甘蓝无花果黑醋沙律】卖相好靓,各款食材放埋一齐,好衬。黑醋汁竟然可以凝结成珠粒附在羽衣甘蓝之上,这个是什么物理现象呢?无花果生食都系第一次,原来系好腍,好鲜甜。蓝莓新鲜,爆汁,好甜。【龙虾刺身爆丼】有两层。上层放满鱼生、一大只龙虾和开边流心蛋,咁多材料砌在碗丼之上,相信厨师要花一点功夫才办到。下层是蒟蒻沾面和海胆芝士汁。等我慢慢将个龙虾剌身爆丼拆解先。好食到不得了。龙虾头有好多糕喔,极邪恶,but I like it!用蒟蒻来做成面条,我都系第一次见,蘸上海胆芝士汁来食,真系一绝。个汁真系无花假,有好多海胆。正呀!
坐正对住庙街嘅座位,餐厅唔算大,不过就有幅好靓嘅墙画。
餐具都几精致。
【面豉汤】
【羽衣甘蓝无花果黑醋沙律】
无花果生食都系第一次,原来系好腍,好鲜甜。
蓝莓新鲜,爆汁,好甜。
【龙虾刺身爆丼】
下层是蒟蒻沾面和海胆芝士汁。
等我慢慢将个龙虾剌身爆丼拆解先。好食到不得了。
龙虾头有好多糕喔,极邪恶,but I like it!
个汁真系无花假,有好多海胆。正呀!