2019-05-19 73 浏览
多得姐夫又出差,今晚跟住姐姐又有好嘢食,唔系一定要食贵野嘅,今晚去彩福有龙虾大餐食,原来年年佢都会做优惠,$88斤龙虾,我仲以为听错系$88両,最后一只龙虾只售$99,一般都是斤二两重。上汤或蒜蓉两种做法,姐姐话以蒜蓉清蒸,必须新鲜货,所以聪明就拣呢个,配粉丝比面更好,因为更吸汁,识饮识食的嘅姐姐,永远是对的。精选小菜有九款,猪、牛、鹅、虾、豆腐及菜各有一两款,选择全面,价钱方面都是两位数字居多,聪明消费者的选择,我哋自然在当中拣。挑了两款惹味的,巧手煎焗新会豚肉粒、烧汁杏菇焖豆卜豆腐煲。豚肉细细粒,酥脆中有特别的陈皮及果皮香,减低肉的饱肚感。烧汁杏菇焖豆卜豆腐煲有镬气又够热,软棉棉豆腐藏著烧汁,口感很好。平靓正的一餐去边度揾,见到有得奖点心好吸引,迟啲再嚟试吓。

挑了两款惹味的,巧手煎焗新会豚肉粒、烧汁杏菇焖豆卜豆腐煲。

豚肉细细粒,酥脆中有特别的陈皮及果皮香,减低肉的饱肚感。

平靓正的一餐去边度揾,见到有得奖点心好吸引,迟啲再嚟试吓。