2017-06-06
旺角不嬲都多野食,但以日式、台式、韩式居多,泡饭好似比较少见,所以今日就同朋友来试下啦~第一次食当然想拣招牌ge龙虾汤泡饭,点知见到自选泡饭个餐牌,原来好似车仔面咁多搭配,睇到头都大埋。究竟点配先好味? 老板好霸气咁话: “我将d最夹ge食材配好哂啦, 除非你好坚持自己搭啦”。搭好左ge餐牌系呢个:既然你咁有自信,我信你啦!极上海鲜龙虾汤泡饭,真系不得了,竟然有龙虾头,净系打卡已经值得。虽然冇龙虾肉,但个汤好鲜甜,最难得系饮完唔会觉得渴,证明冇咩味精,真材实料。呢个系今餐重点推荐!朋友A想食清淡d,老板建议食鱼腩木瓜豆腐汤饭。汤水煲到奶白色,好似家常老火汤咁,骤眼睇似屋企食饭捞汤咁。但愈平凡先难整得好食。鱼完全冇腥味,木瓜带出左鱼ge清甜(结果朋友个汤俾我抢左好多......)朋友b就坚持要自己搭配,佢拣左猪骨汤底,加肥牛同虫草花。以为风马牛不相及,但饮落就好和谐,厨师你系得ge最后我地仲嗌左其他小食,炸虾炸蚝、墨鱼手指拼鱼腐、南乳鸡翼拼薯角etc......重点系,咁样食法,每人都唔洗$100埋单!cp值实在太高, 强烈推荐!
既然你咁有自信,我信你啦!
极上海鲜龙虾汤泡饭
鱼腩木瓜豆腐汤