2015-08-25 374 浏览
新分店系旺角, 7:30PM见都唔系太多人等, 就去禁飞仔等位, 5 分钟到就有位.我同友人拣左新品拉面, 同黑蒜油拉面, 沙律同小食.枱同位都有空间感, 坐得舒服, 而且座位下有篮可以放手袋.枱面有辣芽菜, 辣腌菜, 生蒜(压蒜泥器, 即压成蓉), 白芝麻 (即磨成碎),,,而且仲有冻茶自己任加.干净整齐, 服务有礼, 连点菜时有信用卡优惠都提客人.龙虾豚骨拉面 ($98) :友人点既, 我试左个汤底, 好有虾味, 反而冇咩豚骨味, 整体都好饮.龙虾只有半只, 唔弹牙唔爽口, 但一分钱一分价, 呢个价系呢个质素.有片叉烧, 几薄而且散开. 虽然流心蛋得半只, 但好好味, 有黄香又浓郁, 流心效果好.睇落材料好丰富, 仲有虾干仔, 又点菜, 又有炸云吞....等等.女仔食就好够. 但原来男仔觉得唔够饱, 好少料.特制黑 ($92) :呢碗就岩男仔食啦, 因为真系坚饱, 可能个汤底同肉都腻.有半只流心蛋, 豚角煮, 2片叉烧, 紫菜, 竹笋,,,等等.豚角煮虽然好多肥高, 但入口即溶好好味, 而且唔会好大件.叉烧半肥瘦, 好软淋有肉味, 不过散开哂, 好薄.汤底好浓郁, 带点痴口, 豚骨

我同友人拣左新品拉面, 同黑蒜油拉面, 沙律同小食.

枱同位都有空间感, 坐得舒服, 而且座位下有篮可以放手袋.

干净整齐, 服务有礼, 连点菜时有信用卡优惠都提客人.
龙虾豚骨拉面
龙虾豚骨拉面 ($98) :

女仔食就好够. 但原来男仔觉得唔够饱, 好少料.
特制黑
特制黑 ($92) :

呢碗就岩男仔食啦, 因为真系坚饱, 可能个汤底同肉都腻.

豚角煮虽然好多肥高, 但入口即溶好好味, 而且唔会好大件.

叉烧半肥瘦, 好软淋有肉味, 不过散开哂, 好薄.

汤底好浓郁, 带点痴口, 豚骨汤好足料.

面系粗身, 而且比较硬, 可能唔系人人食惯.
和风田园沙律
和风田园沙律 ($28) :

大大碗, 几抵食, 沙律菜新鲜爽脆, 又冇烂.

而家材料算多, 用心制作, 个沙律汁系带微酸, 好似油醋汁甘, 好开胃. 不过上完拉面先上小食.

(中银信用卡而家送盐味半熟蛋)
炸紫菜鱿鱼须
炸紫菜鱿鱼须 ($35) :

分量好少, 唔太抵食, 幸好鱿鱼咸味刚好, 炸得好香好脆口. 鱿鱼又够弹牙.

不过见到紫菜粉, 但就一点紫菜味都冇.

2015-08-23
特制黑