2017-06-02 3110 浏览
前两日朋友突然话想食蒸气火锅,又话唔要去酒楼果d 太嘈倾唔到计, 于是我就上网揾到呢间街坊厨神都黎食过嘅餐厅! 餐厅门口贴晒小仪 金刚嘅相,原来有好多明星都帮衬过,好期待呀!! 我地点左龙趸海鲜餐,仲有老板推介嘅菊花龙眼杞子茶。 本来惊菊花茶会落好多冰糖之类好甜,但呢壶系饮落有淡淡嘅菊花味,以龙眼提味,无加糖 好健康呀!有个侍应帮我地处理每一道海鲜,好好服务呀! 女仔紧系咩都手机食先,佢好耐心咁等我地影完👍🏻 重点当然系每样都蒸到刚刚好啦!基围虾鲜甜爽口,最surprise 系花甲好甜!点豉油反而失去左佢果份甜味。龙趸系最令人难忘的,厨师处理得好好,加左简单嘅姜葱,保留左鱼肉味,去除腥味,系传统又精明嘅做法! 食一啖已经陶醉于鱼油香当中,非常鲜嫩!元贝王亦值得一试,店家先蒸裙边俾我地浅尝,然后蒸大元贝,真系好大粒! 蒸完多汁嫩口,好味!另一惊喜之作系鸡肉! 厨师以虫草花同红枣腌鸡肉,非常入味! 朋友好钟意,钟意到同我争食。最后系南瓜排骨粟米粥,好清甜嘅粥,充满海鲜味。 食饱饱仲有糖水!女人有两个胃嫁嘛! 木瓜雪耳桃胶糖水,桃胶好有胶质,呢款糖水好岩女仔饮呀!美颜嘛!依间餐厅材料好新

我地点左龙趸海鲜餐,仲有老板推介嘅菊花龙眼杞子茶。

最后系南瓜排骨粟米粥,好清甜嘅粥,充满海鲜味。

依间餐厅材料好新鲜,食海鲜原汁原味系最好食嘅! 因为海鲜味道淡淡的,加左酱料就会食唔出佢嘅原味。但前提系要够新鲜先可以做到唔洗加酱汁都好好味! 值得一赞!起码我成餐都无点过豉油。