2011-01-06 14 浏览
㖊晚友人做老板,请我同monkey去食龙虾烧,原来间舖嘅名直头系叫龙虾烧,喺佐敦渡船街。友人揸车同我哋过去,好好彩咁啱对面有车位,唔驶走来走去,另一对友人就自行过去,最近的港铁站系柯士甸啩~店面小小,都算逼夹,但价钱亲民,小龙虾烧38蚊一只,大龙虾烧48蚊一只(又唔好幻想到好大~),蛏子皇30蚊一只,𠮶啲咩烧牛柳、烧鸡软骨之类就10-20蚊/串,都唔算好贵~有唔同嘅香料(左起):应该系rosemary之类、花椒粉、孜然粉、劲辣粉、味椒盐、辣粉蒜蓉饱不错、烧粟米劲甜唔干必叫海鲜类 (奉劝唔好一上枱就掂个壳,因为系透过个壳烧熟啲肉,个壳就好似个煲/获咁)蒜蓉扇贝:感觉好似蒸咁、争咗啲粉丝蚝:唔会缩到好细、烧完都有海水味鱿鱼:香、但唔够味,可能for自己落辣粉蛏子王:好肉、都系好似蒸咁、好香清酒煮青口:几甜,但无乜酒味,唔知系因为蒸发咗,定因为我饮紧Asahi唔觉呢~主角来了!龙虾烧!呢𠮶系大size。有个缸养住,即叫即㓥。好新鲜!每人一只!烧菠萝:好多汁,食到成手都系烧乌头:太多嘢食、求其食咗两啖咋烧猪颈肉:好滑呀、点孜然粉食正焗西兰花,汁好浓其实一行6人唔止食呢度咁少,仲有茄子、鸡软骨

蒜蓉饱不错、烧粟米劲甜唔干必叫
蒜蓉扇贝:感觉好似蒸咁、争咗啲粉丝
蚝:唔会缩到好细、烧完都有海水味
鱿鱼:香、但唔够味,可能for自己落辣粉
蛏子王:好肉、都系好似蒸咁、好香
烧菠萝:好多汁,食到成手都系
烧乌头:太多嘢食、求其食咗两啖咋
烧猪颈肉:好滑呀、点孜然粉食正
焗西兰花,汁好浓
其实一行6人唔止食呢度咁少,仲有茄子、鸡软骨、牛柳、羊架,但天寒地冻啲食物好快冻,顾得食嚟又唔顾得影,只系影咗最精华嘅部分。

打算去食宜先book位&留龙虾,见到啲开饭评有啲人去到都无龙虾食~~
食完又呼一声.....飞车到下一站lu~ (见龙虾烧后的~~甜品)
2011-01-05
  • 当然系龙虾烧啦~~