2023-06-14
餐厅:The Point - Pizza & Pasta (尖沙咀)地址:尖沙咀弥敦道100号The ONE 4楼409号舖The Point @thepointhkg 依家喺香港有四间分店,其中尖沙咀The ONE店开咗6年几7年,佢哋主打手工制意大利菜式,当中最为人欣赏嘅喺自家制创意手工Pizza同意粉🍝,唔少人都会专登过嚟一试呢两款美食😋今次叫咗佢哋嘅2人Classic Set($398),包2款头盘、1款意粉或主菜、1款Pizza,另外啤酒/支装洋酒/瓶装饮品以外嘅所有饮品有半价优惠🍹,每人$200左右就可以试匀The Point嘅Signature意粉同Pizza都算抵食🤪头盘先叫咗个香蒜橄榄油炒野菌同意大利风干火腿拼盘(+$28),野菌嘅份量比我想像中多,而且用一个小铁板上碟,加上香蒜同橄榄油去炒特别惹味😋;意大利风干火腿拼盘就有4款唔同嘅特选火腿,每款有1块,中间仲有粒Mozzarella cheese同有啲火箭菜垫底,如果配埋酒一齐食会更唔错😎 ✝️红酒烩和牛肋肉配蚬壳粉 (+$28)将和牛肋肉切粒再用红酒汁烩煮过🐮,入口超软腍又入味,配埋自家制轻轻烟韧有咬口嘅蚬壳粉,似
地址:尖沙咀弥敦道100号The ONE 4楼409号舖
头盘先叫咗个香蒜橄榄油炒野菌同意大利风干火腿拼盘(+$28), 野菌嘅份量比我想像中多,而且用一个小铁板上碟,加上香蒜同橄榄油去炒特别惹味😋; 意大利风干火腿拼盘就有4款唔同嘅特选火腿,每款有1块,中间仲有粒Mozzarella cheese同有啲火箭菜垫底,如果配埋酒一齐食会更唔错😎
✝️红酒烩和牛肋肉配蚬壳粉 (+$28)
将和牛肋肉切粒再用红酒汁烩煮过🐮,入口超软腍又入味, 配埋自家制轻轻烟韧有咬口嘅蚬壳粉,似贝壳嘅造型更加挂汁🐚,店员果然无介绍错👏
✝️原只焗酿龙虾披萨 (+$108)
9吋大嘅Pizza🍕,用咗成只爽嫩新鲜嘅龙虾肉作为Pizza主要嘅馅料🦞,当中仲加咗野菌、车厘茄、洋葱🧅、Mozzarella cheese, 食完拉丝Pizza更加要刮埋龙虾头同龙虾身入面啲馅嚟食。 Pizza喺即叫即整,饼底用咗意大利“00”面粉发酵超过24个钟整成, 再用店内嘅火山石窑高温明火快速烤焗🔥,饼底食落松脆内层烟韧🍕,值得一试👍
饮品跟餐有半价🍹,我叫咗个Blue Ocean(半价$34)而朋友就叫咗个荔枝冰茶(半价$29)。 Blue Ocean喺夏天限定嘅特饮,用咗蓝色嘅蓝柑橘酒Curacao Bleu、牛奶🥛、雪碧同云呢拿雪糕整成🍨,面头仲有只蓝色嘅海豚冰浮吓浮吓劲cute🐬,饮落清新解渴,阵阵柑橘香味配上云呢拿香,当然唔少得雪碧啲气嘅加成,饮完仲可以食埋个云呢拿雪糕,解暑一流😎