2016-07-12
见到OPENRICE好多呢间甜品店既好评,所以揾次晚饭后同家人黎试下。当晚黎到先知道原来店面好细,枱要放到餐厅出面。我地都等左约十分钟先入到座,系出面行下既时候见到旁边都有间韩食小店,好似试得过啵。呢间店既甜品选择好多,以店面同厨房面积咁细黎讲,每款食物都处理得真系唔错。杨贵妃系典型芒果甜品。相比之下,翡翠冰岛同紫薯心太软真系好有惊喜。翡翠冰岛上的软雪糕系重点,我谂下次会单要抹茶软雪糕唔要云哩嗱,因为佢既抹茶味真系好浓,亦好重牛奶味。唔知佢系自己整,定边个牌子架呢?而紫薯心太软亦好食过好多其他出名既店,因为佢既时间同粉处理得好好,所以流心稀稠度系无得挑剔,相信呢间店既其他心太软质素都好好!读大学时,学校附近都有好多呢类高质素小甜品店,我同朋友好钟意帮衬佢地,尤其系因为有时师傅会问我地既意见去改良食谱,作为食客我地觉得有被聆听感觉好好。就算而家,我都经常继续支持呢一种小店的,尤其系我既生活中真系唔可以缺少甜品。但我望住呢间店既枱开到店外,无哂位再开,而且座位真系逼到郁唔到,我就系度谂,究竟呢间店应该继续只此一家,定快D揾地方expand呢?如果选择左后者,会唔会系不久既将来发展到好似糖百
读大学时,学校附近都有好多呢类高质素小甜品店,我同朋友好钟意帮衬佢地,尤其系因为有时师傅会问我地既意见去改良食谱,作为食客我地觉得有被聆听感觉好好。就算而家,我都经常继续支持呢一种小店的,尤其系我既生活中真系唔可以缺少甜品。但我望住呢间店既枱开到店外,无哂位再开,而且座位真系逼到郁唔到,我就系度谂,究竟呢间店应该继续只此一家,定快D揾地方expand呢?如果选择左后者,会唔会系不久既将来发展到好似糖百府或者满记一类既甜品店咁呢?咁就可能就要睇下店主有几想赚大钱了。