2021-02-16
终于终于终于有得再食 healing bakery 喇~真系食过第一次之后就好快有第二次第三次第四次⋯每日朝早见到佢哋𝗽𝗼𝘀𝘁当日口味都劲想去🥺奈何对我来讲真系有啲远,所以成日都系得个睇字(*´-`)终于忍唔住好想再食,特登过去排队买~星期一至五1:15pm同5:15pm出炉,记得大半年前第一次食准时出炉时间去都会买到,但我上星期4:55pm到已经系排第四个!到5:15pm人龙已经好长好长~大家有心食的话记住早少少去排队呀!.finally got to eat @healing_bakery again 😋 literally something i wanna eat over and over again 😆 make sure u check their ig for updates cause they sell out pretty quickly and they have different flavors all the time 🤤 arguably the best puff in hong kong 🇭🇰.💫整体体验 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨食物
💫整体体验 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨
食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 8.8/10
环境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 7/10
服务 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 9/10
性价比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 8/10
回头率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 9/10
🌟星期一至五出炉时间为𝟷𝟹𝟷𝟻/𝟷𝟽𝟷𝟻 • 𝚠𝚎𝚎𝚔𝚎𝚗𝚍𝚜休息 • 每日留意𝚒𝚐 𝚞𝚙𝚍𝚊𝚝𝚎𝚜 • 真系好好食!✨
《泡芙》$28
泡芙口感唔系行特别香脆嘅口感,试过出炉嘅时候即刻食会脆脆地,但亦都试过迟半个钟食就会有少少淋🤏今次系放咗喺雪柜一晚第二日先,所以都唔会𝗲𝘅𝗽𝗲𝗰𝘁超级脆☻︎不过依然系好𝗳𝗹𝘂𝗳𝗳𝘆,好食的!
每一个都会有大大旧麻糬,今次黑芝麻开心果同埋𝗢𝗿𝗲𝗼就配上原味麻糬,而朱古力同阿华田就系朱古力味麻糬!大爱朱古力麻糬再加可可粉,朱古力控超满足( ˘ ³˘)♥︎
《日本黑芝麻开心果麻糬》🌟8.8/10🌟
之前食过黑芝麻味真系有一种劲好食𝗺𝗶𝗻𝗱-𝗯𝗹𝗼𝘄𝗻嘅感觉,所以见到佢加埋我近期𝘂𝗻𝗹𝗼𝗰𝗸嘅开心果,真系忍唔住一定要试吓!
黑芝麻𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺同样出色,真系浓郁到好似食紧芝麻糊咁,好正好正!再加埋超级香浓嘅开心果𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺,每一啖都系超满足超幸福嘅感觉!两者比较起上嚟开心果嘅味道会再重少少🤏
《阿华田脆脆麻糬》$28🌟7.8/10🌟
唔知有冇人同我一样好钟意饮阿华田🤣所以见到阿华田未到嘅嘢都唔会放过😈比较起上嚟阿华田𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺嘅味道唔算特别浓郁,主要阿华田味道来自面头嘅阿华田粉同脆脆。朱古力麻糬真系令到成件事加左唔少分♡´・ᴗ・`♡
《ꪮ𝘳ꫀꪮ 脆脆麻糬》$28🌟7.8/10🌟
本身以为𝗼𝗿𝗲𝗼 𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺会好腻,但又唔会㖞!可能因为本身质感比较轻盈,同样系食完一啖又一啖!面头铺满𝗼𝗿𝗲𝗼脆脆,有大块小小嘅饼干口感,亦都有碎碎嘅,口感层次丰富。感觉上整体甜度都偏高🤏不过好彩原味麻糬都有助中和返甜度♡︎
《脏脏比利时朱古力麻糬》$28🌟8.5/10🌟
第二次食呢个味了~所以我都放弃咗冇拎出嚟影相🤣好欣赏朱古力𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺浓郁得来唔会系死甜𠮶一种,好香可可味,而且口感顺滑轻盈,就算份量咁多都唔系话好滞💯
《᥇ꫀꪶꪶꪗの超主观口味排行榜》
(利申: 唔钟意食茶味🤣)
♡︎ 日本九鬼黑芝麻忌廉芝士
♡︎ 脏脏比利时朱古力