2023-01-05 2380 浏览
#20221226 🤍📍 每日 尖沙咀山林道10-12号山林阁地舖———————————————————#蔬食自助餐 $168🥢 #前菜💭每人食素都有啲原因,有人为宗教,有人为健康,🐷纯粹为贪玩🤪因为觉得食素有好多惊喜,有时惊,有时喜😅呢间素食自助餐系🐷觉得少伏既,有啲素食会用好多化学素肉🧪而呢间系无素肉呢样野,用好多原材料,同埋🐷欣赏佢地有好多平时出街就算唔系食素既餐厅都会食到既野,记住佢就会发现平时偶尔想食下素都唔系咁难🤭例如前菜就有 #溏心蛋 #麻辣青瓜 #酸姜皮蛋 #凉拌藕尖 等等,全部都够味好开胃,太多野食🐷都不能尽录,好多都只系举下例.🥢 #主食💭#糯米饭 无咁啲腊味始终都系差啲,不过都好好味😋个#豉油皇炒面 就真系同出面食无分别,因为平时出面食都无落肉😅#榄菜炒饭 直头炒得靓过出面,粒粒分明又够味.🥢 #小菜💭就咁炒菜都有4款,有#蕃薯苗 同#皇帝菜 好惊喜,就咁蒜蓉炒已经好好味🤗仲有#避风塘粟米 好惹味,特别想提有个#咕噜合桃 ,系咕噜肉既做法,用合桃取代左肉,又变左另一番口感,新鲜得尼又几夹,热爱芫荽既🐷唯独对#芫荽腐皮卷 有少少失望,实在太少太少芫荽味喇,但如果唔食
#20221226 🤍
📍 每日
尖沙咀山林道10-12号山林阁地舖
———————————————————
#蔬食自助餐 $168
🥢 #前菜
🥢 #主食
🥢 #小菜
💭就咁炒菜都有4款,有#蕃薯苗 同#皇帝菜 好惊喜,就咁蒜蓉炒已经好好味🤗仲有#避风塘粟米 好惹味,特别想提有个#咕噜合桃 ,系咕噜肉既做法,用合桃取代左肉,又变左另一番口感,新鲜得尼又几夹,热爱芫荽既🐷唯独对#芫荽腐皮卷 有少少失望,实在太少太少芫荽味喇,但如果唔食莲藕既朋友要注意,好多𩠌都有⚠️
🥢 #汤品
💭 其实🐷一向都钟意饮素汤,因为素汤通常都会好甜,#西洋菜栗子罗汉果汤 都唔例外👍🏼#碗仔翅 麻油味劲重,还原度最高系#胡椒菇菇汤 ,用鸡髀菇口感咬落有啲猪肚,重点系好香好香胡椒味,赢晒😂
🥢 #甜品
💭有好多新鲜生果,仲有啲中式甜品,#马蹄糕 同#红枣糕 都好味😋,西式既有#薯仔沙律 ,有个用苹果然后上面有啲花生酱同果仁,又出奇地几夹
#尖沙咀美食 #🐷_食