2023-06-30 196 浏览
主打豆制品既小店💛身为一个豆制品爱好者 我就超级喜欢👍🏻餐厅将好多传统食品现代化 配合埋年轻人口味都有唔少特色小食 好多次我都系第一次见 例如 椰汁豆腐花、花奶豆腐花、绿豆蓉豆腐花 佢哋豆浆同豆腐花既款式同埋味道很多 而咸点就有鱼肉豆腐/豆卜 或者卤水汁豆腐/豆卜 当然都有最传统既炒面 同埋粥🤩鱼肉豆腐($24)鱼肉偏向细块 放左系豆腐既底部 差少少见唔到 好彩佢个个鲮鱼味好出👍🏻 豆腐系用左硬豆腐 而且面头煎到脆脆哋 我见到佢即叫即整 重点系要点佢个豆瓣酱 少少辣辣哋 几开胃 卤水豆腐($24)豆腐份量都几多 佢应该系用左滑豆腐 所以比较容易烂 味道几好 但系我觉得可以再多少少卤水汁 哈哈我系汁怪 真系要每一淡都要沾到汁🤤柴鱼花生粥($30)个粥唔会无味 柴鱼好完美咁调出粥里面既味道 有少少咸鱼味道 但要小心鱼系有少少骨的 配埋花生令到口感更丰富 脆脆哋🥜花奶豆腐花($24)呢个配搭超级夹 花奶令到豆腐花既口感更加嫩滑 又可以代替黄糖 几新荣 豆腐花超级滑 豆味都出 绝对唔会比花奶盖过🫶🏻 私心超级推介💯!无糖豆浆($10)豆浆有超多唔同款 但系我都系比较传统 拣翻原味😋 豆浆超级滑
主打豆制品既小店💛
身为一个豆制品爱好者 我就超级喜欢👍🏻
餐厅将好多传统食品现代化 配合埋年轻人口味
都有唔少特色小食 好多次我都系第一次见
例如 椰汁豆腐花、花奶豆腐花、绿豆蓉豆腐花
当然都有最传统既炒面 同埋粥🤩

鱼肉豆腐($24)

卤水豆腐($24)

柴鱼花生粥($30)

花奶豆腐花($24)

无糖豆浆($10)
豆浆有超多唔同款 但系我都系比较传统 拣翻原味😋 豆浆超级滑 唔会有豆碎/渣 豆味超级重 而且饮落去都觉得好厚 真系真材实料👏🏻

味道:🥛🥛🥛🥛/5

📍 人和荳品厂 (铜锣湾)
地址:铜锣湾渣甸街49号地舖
花奶豆腐花