2023-12-22
#20231219 📝📍 阿爷八鲜锅 @grandpa8383 旺角登打士街43H号登打士广场3楼➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#2个半小时河鲜海鲜鸡煲样样齐火锅放题 $398/位 🥢 #时令炖汤 💭 旺角一向都系约frd既中间点,无论住边都应该迁就到,近排试左间楼上舖劲正🤗拣好晒野食就店员姐姐尼帮手著个火🔥有个壶咁好优雅,原来入面装住左啲西洋菜汤,饮到啲金华火腿咪证明佢真系落重料,斟落个杯仔饮好高级🫖. 🥢 #泰式酸辣鸡煲💭 仲有四川麻辣或者韩式芝士夹埋3只味可以拣,见酸辣鸡煲出面好似好少见就叫尼试下,果然有惊喜🤩佢唔系冬荫功果只辣,反而似咕噜汁果只甜甜地,啲鸡煎香晒入晒味非常之好味😋.#任食生猛龙虾 $108/位💭 店员姐姐推介呢个真系大癫😂有芝士同椒盐拣,怕芝士会越食越漏所以拣左椒盐🧀啲龙虾炸到个表面酥脆,咬落又啖啖肉,蒜香味十足超级惹味🧄咁大个人第一次可以食龙虾食到饱🦞真心癫!. 🥢 #药膳火锅汤底 💭 唔执输咁塞左劲多龙虾之后已经饱饱地,但仲未完,仲有个边炉慢慢叹😮💨系麻辣、海鲜同药膳入面拣左个听落清清地既,点知都系落足料既药膳,见到有啲药材系个汤即刻忍唔住饮返碗,感觉
📍 阿爷八鲜锅 @grandpa8383
旺角登打士街43H号登打士广场3楼
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
#2个半小时河鲜海鲜鸡煲样样齐火锅放题 $398/位
🥢 #时令炖汤
🥢 #泰式酸辣鸡煲
#任食生猛龙虾 $108/位
🥢 #药膳火锅汤底
💭 唔执输咁塞左劲多龙虾之后已经饱饱地,但仲未完,仲有个边炉慢慢叹😮💨系麻辣、海鲜同药膳入面拣左个听落清清地既,点知都系落足料既药膳,见到有啲药材系个汤即刻忍唔住饮返碗,感觉养生左
🫧 #海鲜河鲜
💭 见menu佢啲河鲜同海鲜系多到分开两堆写,有虾蚬呢啲基本野唔使讲啦🦐连蟹同鲍鱼都任嗌会唔会太crazy🦀啲海鲜仲新鲜到上枱果阵都仲郁紧,唔使惊因为任食就将货就价,严重怀疑佢会唔会蚀本做唔住🤨
🫧 #阿爷自家制
💭 有两样野系呢度自家出品,第一样系饺,试左芫荽饺,入面爆茜咁多🌿仲系好翠绿好香,除左芫荽味食落仲有阵阵酒香,薄皮饺无咁饱可以食多几只🥟第二样系啲滑,夹口弹牙,系滑之中食到粒粒虾既口感,呢个又系可以encore系列
🫧 #肉类
💭 去到肉其实真系已经饱左接近9成,所以净系叫左个安格斯牛同牛柏叶,系咁饱既状态下仍然觉得正常质素已经好好😌牛放入口既时候牛味充足🐮
🫧 #蔬菜类
💭 要数最特别就系个紫菜响铃,咁多正野系menu度都未见有个like或者手指公果啲,唯独呢个写住招牌咁梗系要试下,即叫即炸,就咁食系松化,渌汤又系另一个风味,紫菜夹最入面,所以个紫菜既香味系个口度留好耐,的确好味🤤
🥢 #甜品
💭 食到尾仲有个甜品真系搞唔掂,好彩佢细细兜两啖食得晒先试下,废事做大嘥鬼啦😅听讲啲款式会变,🐷食果日系柚子乳酪,食到咁饱再食埋甜品真系好完满🍦
#旺角美食 #🐷在旺角 #🐷_食