2024-06-23
#20240622 📝📍 泰夸张 西环石塘咀德辅道西390A号地舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#椰汁鸡汤 #细 $68💭 呢间野用湖水绿既招牌好抢眼,一入有个bar枱,系泰式featuring外国风🇹🇭所以汤都唔一定要饮冬荫功,椰子鸡汤个名似中式汤,入面有好多菇同鸡肉片,饮落酸酸地,比起冬荫功尼讲佢唔辣,因为有椰奶沟淡返个辣,入口少左阵好攻喉既感觉,舒服好多🥥.#炸虾饼 $88💭 一碟有四件,望落唔太大粒,但其实食落去好实净弹牙,咬落入面填满晒虾胶,唔会好似有啲大大块但入面空心既情况出现,点埋个甜甜地好似蜜糖咁既汁就好好味🦐.#咸蛋鱿鱼 $108💭 泰国人好似比起其他地方更加钟意食咸蛋黄咁,见佢地啲零食都有好多咸蛋黄味既野,不过佢呢个咸蛋黄唔同平时食开果啲,佢有咸味之余系带少少甜,外面炸到香口而入面既鱿鱼软熟,做到外脆内软,正🦑.#爆炸软壳蟹 $128💭 一食觉得阵味劲熟悉,谂左阵记起佢exactly系避风塘既味道!除左有超多炸蒜粒之外,佢系连啲香叶都炸香埋,仲有好多腰果粒,咸咸香香咁非常惹味🦀.#菠萝炒饭 #鸡 $98💭 想讲碟饭好大碟,绝对够两至三个人share分尼食,可以拣
📍 泰夸张
西环石塘咀德辅道西390A号地舖
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
#椰汁鸡汤 #细 $68
#炸虾饼 $88
#咸蛋鱿鱼 $108
#爆炸软壳蟹 $128
#菠萝炒饭 #鸡 $98
💭 想讲碟饭好大碟,绝对够两至三个人share分尼食,可以拣要咩肉甚至乎加钱要海鲜都可以,个饭本身炒得干身已经加分,入面有啲猪肉松咸咸地,但又有啲菠萝粒同提子干甜甜地拉返匀,食落几有趣🍍
#ThaiIcedTea $48
#LonganJuice $48
💭 两杯野饮尼到都好打卡able📸泰式奶茶就唔使讲,算系去食泰国野必点既野饮,龙眼汁好揼本,啲龙眼肉差唔多有半杯咁多,食饱可以当食埋饭后生果啦~