2024-07-04
#20240629 🤍📍 赤屋中华日式料理店 @redhouse_restaurant 观塘开源道60号骆驼漆工业大厦第三座3楼F室➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#帆立贝汤拉麺 $102💭 个拉面唔似平时果啲咁多配料,除左个主菜其实就得啲椰菜丝,好彩帆立贝有3只大大只,煮到弹牙唔会过韧🐚面底除左拉面其他都要加钱,亦都得一个口味,无得拣软硬粗幼,上枱既时候偏硬,想食软就等阵浸一浸先😅.#豚足豚胃汤拉麺 $73💭 豚胃其实即系猪肚,夹埋个汤根本就系胡椒猪肚然后配左个拉面底咁,如果唔拣拉面直头唔觉得自己食紧日式野🙈猪手同猪肚都煮得好淋,啲猪手尤其充满胶质✊🏼两碗面分别拣左大辛同中辛,个辛系来自于个胡椒,两碗都系第一下好强烈,不过大辛就last耐啲咁解,唔会话辣到麻痺晒咁,钟意饮仲可以买汤包返去都几正~.#宫崎県豚肉肠 $30💭 呢个系带点欧陆风情既肠,外型比较幼身,一碟有两条,食落有啲烟熏既味道,咸香得尼又有啲juicy,不过除返开要成$15一条系有啲贵🤑. 🥢 #虎虾豚肉饺 +$15💭 本身只饺子已经好够味,唔需要特登等碗拉面尼浸佢,一粒饺子基本上两啖就食完,佢巧妙咁将个虾切开分开左放
观塘开源道60号骆驼漆工业大厦第三座3楼F室
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
#帆立贝汤拉麺 $102
#豚足豚胃汤拉麺 $73
#宫崎県豚肉肠 $30
🥢 #虎虾豚肉饺 +$15
💭 本身只饺子已经好够味,唔需要特登等碗拉面尼浸佢,一粒饺子基本上两啖就食完,佢巧妙咁将个虾切开分开左放,所以食亲都会食到虾既爽弹,有心思又可以比人食到佢真材实料,认真聪明🥟
🥢 #荔枝杨梅茶 #冻 +$13
💭 用茶包冲既茶,就算浸左好耐都系淡淡地既味,闻落其实唔多闻到,不过饮落就可以饮到淡淡既梅味,好钟意呢种清香🍵
#观塘美食 #🐷在观塘 #🐷_食