2024-12-12
#20241115 🤍📍 #绿怡咖啡厅 @greenscafe_hpnp 北角英皇道665号北角海逸酒店2楼➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#海洋珍味盛宴自助晚餐 #成人 $401/位 🥢 #前菜 💭 系#kkday @kkdayhk 见到有买一送一,用埋#Alipay @alipayhk 仲有$50 discount平,今次buffet主题系海鲜,果然连前菜都已经发现到好多海鲜既踪影,泰式虾沙律酸酸地好开胃,另外有个海鲜冻汤都几特别,接受到冻汤既不妨一试🤗. 🥢 #冻海鲜 💭 坐低每人会送只鲍鱼食,无咩特别,系无得再食都唔会觉得可惜既感觉😅因为可以拎既海鲜都够食,有蟹脚、有虾、有蚬、有青口、当然唔少得最钟意既生蚝,细细只口感偏creamy,最正系师傅开蚝好快手,唔使等好耐就拎到🦪. 🥢 #热食 💭 热食都离唔开海鲜,有唔同风味既煮法,中式代表有蟹粥、粉丝蒸扇贝、辣酒煮花螺等等,西式既有白汁煮青口、蟹肉批🦀连印式啲咖喱都整做咖喱虾,样样都好附合个主题,又有日式既天妇罗同串烧,不过款式偏少同埋感觉好似只系整热左唔多似烧🍤唔多吸引,耐唔耐仲会有厨师敲钟派啲出面无得拎既野食,大家一听到钟声
📍 #绿怡咖啡厅 @greenscafe_hpnp
北角英皇道665号北角海逸酒店2楼
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
#海洋珍味盛宴自助晚餐 #成人 $401/位
🥢 #前菜
🥢 #冻海鲜
🥢 #热食
💭 热食都离唔开海鲜,有唔同风味既煮法,中式代表有蟹粥、粉丝蒸扇贝、辣酒煮花螺等等,西式既有白汁煮青口、蟹肉批🦀连印式啲咖喱都整做咖喱虾,样样都好附合个主题,又有日式既天妇罗同串烧,不过款式偏少同埋感觉好似只系整热左唔多似烧🍤唔多吸引,耐唔耐仲会有厨师敲钟派啲出面无得拎既野食,大家一听到钟声就一窝蜂冲去拎,其实有时系派啲菠萝炒饭既cheap野🔔
🥢 #甜品
💭 呢度地方所限都唔算好多地方摆野食,但按比例尼讲甜品都算多,钟意佢啲cake系成个拎出尼任人自己控制份量咁拎,虽然系会拎得唔多靓,但唔会浪费食物几好👍🏼普遍既西饼大多数都有出现,值得一提系佢有师傅在场即整窝夫同crepe,新鲜整起热辣辣实好味,同埋有好少见既蛋散,真系整得几松化好味🧇
🥢 #饮品
💭 记得以前细个去食buffet啲野饮系逐杯计钱,估唔到依家已经进化到唔只有果汁或者coffee or tea,连罐装汽水同红酒白酒都任饮真系大癫🍷
#北角美食 #🐷在北角 #🐷_食