2025-01-22
#20241202 🤍📍 #一念素食 西环石塘咀香港大学百周年校园逸夫教学楼地舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#觉醒自助餐 $18/100g 💭 呢个自助餐同平时果啲唔同,唔系比左一个数就可以所有野都任食,而系夹左𩠌用重量去计,埋左单可以任食饭、汤同野饮,就唔会眼阔肚窄大嘥鬼啦~. 🥢 #汤💭 是日靓例汤系老黄瓜红萝卜汤,有好多汤渣好好饮,虽然无落到肉去煲,但有蔬果所以都好清甜,感觉好健康,真系饮返几碗先得🥕. 🥢 #热食 💭 佢啲𩠌大多数都系用左唔同既瓜或者菜,数得出既有苦瓜、南瓜、节瓜、菇类、西兰花等等🥦其余就系啲豆类制品补充返啲蛋白质,总括尼讲几多元化,用尼捞饭唔错🍄🟫. 🥢 #主食 💭 要数佢个饭就真系一大败笔,咁样计重量而饭任食既机制下,相信好多人都会靠个饭去填饱个肚,虽然佢入面有红米几健康,但煮得太多水太削,啲𩠌几好捞饭都救唔返🍚. 🥢 #炸物 #甜品 💭 炸野有春卷、煎堆呢啲,都几脆口有水准,甜品就有芝麻糕、红豆糕同豆腐花,都系啲标准既味道,不过有啲出乎意料之外咁多选择🙂.
📍 #一念素食
西环石塘咀香港大学百周年校园逸夫教学楼地舖