2016-11-03 734 浏览
已经系第二次来到阿元来了, 上次系中午, 好多人排队, 于是选择外卖. 今次系夜晚, 大约8点, 一样都系好多人. 不过今次一心想试下堂食, 等就等啦. 店舖装饰好有特色, 唔系咩豪华装潢, 不过就心思十足, 就算企系门口等都好似去左台湾咁, 诚意满分. 等左大约20分钟有得入, 环境系比较狭窄, 舒服就真系讲唔上, 当快餐咁食. 其实企系门口等果时, 侍应已经俾定张纸你tick, 基本上一坐低, 食物就好快送到. 两个人叫左一个鸡肉饭, 刈包, 卤水拼盘, 虾酥芝士蛋饼 (期间限定), 芋头蛋黄酥,两杯饮品, 合共 $17x先讲鸡肉饭, 卖相好好, 配料有层次地摆放, 鸡肉丝配上雪菜,酱油同白饭, 听落平平无奇,但味道唔错.  酱油有少少甜, 为成个饭加左唔少分. 刈包, 一碟一个, 同样地, 卖相好好, 馒头夹住肥猪肉. 花生碎, 芫茜, 雪菜, 唔知系咪个酱汁甜甜地, 肥猪肉食落唔觉得好油腻. 卤水拼盘, 相对比较一般, 食物温度唔冻唔暖唔热, 唔知系冷盘定热盘, 一般卤水味, 无乜特别. 期间限定虾酥芝士蛋饼, 有D似法国crepe, 蛋饼煎到好薄, 外面带点焦, 又有少少金黄

两杯饮品, 合共 $17x

但味道唔错.  酱油有少少甜, 为成个饭加左唔少分.
期间限定虾酥芝士蛋饼, 有D似法国crepe, 蛋饼煎到好薄, 外面带点焦, 又有少少金黄. 入面包住芝士同埋台湾零食虾叔叔大尾虾酥, 切开时芝士仲系半溶化, 味道几好. 个人觉得点埋旁边辣酱仲好食D.
芋头蛋黄酥, 芋头蓉包住蛋黄, 外层再沾上炸粉. 金黄色外表, 好靓, 食落亦都好松脆, 直程好似日本炸薯饼咁. 因为有蛋黄两个字, 初头以为系甜品, 食落先知原来系甜品. 不过都几好食.
最后, 两杯饮品不过不失, 做到一般系街到饮到0既台湾饮品0既水准.

整体0黎讲好满意, 食物细细碟, 就好似食西班牙Tapas 咁, 可以试多几款,
特别欣赏侍应们虽然忙到甩裤, 但服务态度都好好. 一定会再帮衬.
芋头蛋黄酥
虾酥芝士蛋饼