2022-06-09
香港地专食四川冒菜嘅店舖唔多,元朗呢间就系其中之一。店面冇好华丽装修,好平实、唔起眼嘅一间小店。冒菜源自四川,煮法系将预备好嘅蔬菜同肉放入辣味汤底烫熟。冒菜同火锅好相似,但冒菜有单人份量,而店家会负责煮熟埋啲食物,上枱已经食得够哂味,不洗再调味或者蘸碟。🔥成都麻都汤C餐 $98★★★★☆任选12款配料另送2份主食,汤底叫左招牌成都麻都汤(小麻小辣),主食分别叫左红薯寛粉、米线;蔬菜类:鲜淮山、莲藕片、莴片、土豆片、海带;肉类:黑豚肉、猪大肠、牛柏叶、猪红;菇菌类:金针菇、生根、木耳。配料选择多兼齐全,一般平常嘅火锅配料都有齐哂,只系肉类方面会少啲选择。但问题唔大,因为主要都系食佢汤底个味道。份量方面上枱几大份,咁当然每样配料份量唔会太多,大概得几旧,而蔬菜就会相较下比肉类嘅多一倍。汤底系纯麻辣香,加埋葱蒜、芫茜,味道刚刚好唔会太咸,配料浸埋落去索哂D味道好惹味,而且顺口唔会呛喉。食落所有食材都新鲜,蔬菜唔会煮得太淋,够爽脆,便便地2-3个人一齐食都好足够,而且加上主食有面或者饭。另外十分推荐大家叫红薯寛粉,吸哂啲麻辣汤,口感烟烟韧韧,好正!🔥酸菜鱼 $168★★★☆☆因为多人食,叫左大
成都麻都汤C餐
★★★★☆
酸菜鱼
★★★☆☆
因为多人食,叫左大份酸菜鱼(小辣)配红薯粉,问左店员大份预3-4人享用,我地5个人叫埋个C餐食就岩岩好。先讲汤底,唔算太浓,一致认为唔够酸,所以后来都叫左店员俾醋我地自己加,汤底个酸菜味唔够出,唔系好惹味个只。大份嘅份量都唔少,入面有菜、鱼片、芽菜、红薯粉。虽然汤底略微普通,但欣赏个鱼片,首先唔系急冻货,唔会有雪味,食落滑身带微微爽脆口感,绝对唔鞋口,仲要冇骨,真系啖啖肉!红薯粉都好食,但唔够宽粉咁正!
🌟总括:正如佢所讲一个人的火锅,不用自己煮的火锅!价钱贴地、质素好唔错,值得一试!大家可以试下佢地个招牌麻辣汤底,鱼片同红薯宽粉系必点,蔬菜类全部都唔错,简自己钟意食嘅就可以。