2024-10-02 665 浏览
狗狗爸爸睇见宣传,知道呢度1/10供应慈善自助餐,我哋未嚟过食嘢,加上活动有意义,就趁假期喺1400左右过嚟(午餐供应至1500)。到达时间餐厅满座,侍应(或经理)同受惠机构的义工好好,侍应通知就快食完的客人有人等位,义工会帮忙睇下有冇空位,而我哋最后大概等咗10分钟。慈善自助餐系每年举行,而今年受惠的机构系香港弱智能人士家长联会。我未听过呢个组织,但透过捐款帮到家长们都几开心。自助餐的形式系以即弃餐具,由侍应分发、盛载食物。纸餐盘系分格设计,理论上各种带酱汁的食物都可以分开盛载,但因为格数唔多,如果想每样试少少,最后都有几样食物要加到主食(即炸物、烤饼、饭)果格。食物选择唔系好多,但应该都系有代表性的印度食物:(小食)Idly蒸米糕、Vada炸团;(主食)Dosa煎饼、Roti全麦烤饼、Naan印度烤饼、Veg Pulav印度香料饭、Rice白饭;(主菜)Potato Dry Curry薯仔烩咖哩:、Palak Paneer牛油芝士菠菜蓉咖喱、Channa Masala三角豆咖喱;(酱汁)Sambar蕃茄酸辣酱、Dal Tarka黄扁豆咖喱、Raitha杂菜伴乳酪、Mint Chut

自助餐的形式系以即弃餐具,由侍应分发、盛载食物。纸餐盘系分格设计,理论上各种带酱汁的食物都可以分开盛载,但因为格数唔多,如果想每样试少少,最后都有几样食物要加到主食(即炸物、烤饼、饭)果格。食物选择唔系好多,但应该都系有代表性的印度食物:(小食)Idly蒸米糕、Vada炸团;(主食)Dosa煎饼、Roti全麦烤饼、Naan印度烤饼、Veg Pulav印度香料饭、Rice白饭;(主菜)Potato Dry Curry薯仔烩咖哩:、Palak Paneer牛油芝士菠菜蓉咖喱、Channa Masala三角豆咖喱;(酱汁)Sambar蕃茄酸辣酱、Dal Tarka黄扁豆咖喱、Raitha杂菜伴乳酪、Mint Chutney薄荷酱、Tomato Chutney印式蕃茄酱、Coconut Chutney椰子酸辣酱;(甜品)Kheer活兰特色炼奶。

Idly蒸米糕:狗狗爸爸试咗,冇encore
Vada炸团:狗狗爸爸话脆而不油,似印度素麦乐鸡,佢赞好有趣,食完再食

Dosa煎饼:迷你版,每次出几件,脆而好味
Roti全麦烤饼:㶶㶶地,唔觉麦味,食落冇乜负担,唔「漏」
Naan印度烤饼:heavy啲,如果要点酱/咖喱,建议拣roti会清爽啲
Potato Dry Curry薯仔烩咖哩:薯仔炆得好软稔

Veg Pulav印度香料饭、Rice白饭:炒饭睇颜色同配料唔系好吸引,但炒得粒粒分明

Palak Paneer牛油芝士菠菜蓉咖喱:好食,但芝士粒少,主要食菠菜蓉咖喱

Channa Masala三角豆咖喱:鹰嘴豆唔系好多,同上面个主菜一样,主要食酱汁

Sambar蕃茄酸辣酱:对比餐厅其他咖喱,呢个酱汁偏辣;咖喱里面好似有少少蔬菜蓉,而辣椒系原只,辣椒劲辣

Dal Tarka黄扁豆咖喱:通常食印度嘢可无限添加,我以前会当汤饮;呢度的Dal都整得几好,味道温和,稀杰适中

Kheer活兰特色炼奶:有椰子糖果种椰子味,好杰,似落咗好多粉;狗狗爸爸话太甜,我觉得作为现场唯一甜品,佢的甜度都可以接受,但入口似食紧浆糊口感的糊

Raitha杂菜伴乳酪、Mint Chutney薄荷酱、Tomato Chutney印式蕃茄酱:、Coconut Chutney椰子酸辣酱:试咗薄荷酱同椰子酸辣酱,一般,冇特别惊喜,之前去重庆大厦食过味道比较有层次同好味的

餐厅有善心,愿意花一日时间同营业额行善,虽然食物唔算特别出色,但亦非常值得支持!老板喺现场,亦有人啲工作员会拍摄纪录,所以嚟食嘢有可能入镜,作宣传用途。食完我唔会喺平日嚟帮衬,因为食物唔算突出,而平日消费的价格亦唔特别抵食。呢度的环境唔错,座位舒适亦够光猛,地理上好方便,好近地铁站
2024-10-01
午餐