2019-12-21
午餐咁赶都食Omakase或者你会笑我傻,但系临近圣诞又无得去日本嘅我,就决定今日中午去公司附近食午市厨师发办,只要有足够时间就可以以晚市一半价钱享受到同样质素。呢间系利东街地铁出口行1分钟就到,餐厅是日寿司吧满座,我就坐下面既卡位。<前菜>渍物系烧汁煮萝卜,超软腍,又唔会好咸。沙律,有嫩滑豆腐,配胡麻酱,份量几大。茶碗蒸,蛋中有嫩菇、鸡肉,热辣辣上到。<十二件寿司>真鲷,中间用左芥末,同其他鲷鱼比又无咁爽口,鱼油颇盛。春鱼,非常爽口,比较厚切,油少,味道无咁浓郁,系口感之物。平政鱼,半爽,味道好鲜,原来系油甘鱼同类,油份充足。深海池鱼,薄切无筋,好甜美。牡丹虾,虾鲜味好丰富,口感黏黏。带子,嫩口鲜甜。银鳕鱼,通常西京烧熟食,呢度就有得生食,口感爽口,每咬一口鱼油溢出。赤干鱼,比较少见,够晒鲜甜。有口鱼边,火炙过后好香,用足豉油调味,带咸香。活赤贝,好滑好爽。虾,甜虾,同牡丹虾比,比较爽口。拖罗,鱼油丰富,无筋,好鲜!马粪海胆,超级鲜甜,一啖入口超满足。葱拖罗手卷,最后呢个都非常正,葱调味非常得宜,好厉害。<吸物>用左虾煲呢个汤,味道富有
<前菜>
渍物系烧汁煮萝卜,超软腍,又唔会好咸。
沙律,有嫩滑豆腐,配胡麻酱,份量几大。
茶碗蒸,蛋中有嫩菇、鸡肉,热辣辣上到。
<十二件寿司>
真鲷,中间用左芥末,同其他鲷鱼比又无咁爽口,鱼油颇盛。
春鱼,非常爽口,比较厚切,油少,味道无咁浓郁,系口感之物。
平政鱼,半爽,味道好鲜,原来系油甘鱼同类,油份充足。
深海池鱼,薄切无筋,好甜美。
牡丹虾,虾鲜味好丰富,口感黏黏。
带子,嫩口鲜甜。
赤干鱼,比较少见,够晒鲜甜。
有口鱼边,火炙过后好香,用足豉油调味,带咸香。
活赤贝,好滑好爽。
虾,甜虾,同牡丹虾比,比较爽口。
拖罗,鱼油丰富,无筋,好鲜!
马粪海胆,超级鲜甜,一啖入口超满足。
葱拖罗手卷,最后呢个都非常正,葱调味非常得宜,好厉害。
<吸物>
用左虾煲呢个汤,味道富有虾鲜味。
<甜品>
红豆雪糕麻糬。原来系师傅自己整既,食完呢个冰凉甜品,令呢个冬天不太冷既天气下有番啲圣诞幸福感觉。
是日午市Omakase系冇催单情况下历时1小时15分钟,大家系附近返工既朋友可以一试哦。呢度侍应同师傅都好有礼貌好有笑容,好有日本感觉。