2024-12-17 318 浏览
喺朋友介绍之下,我哋嚟到呢间好有气氛嘅餐厅,今次食嘅仲系Pirata 10周年全新登场限定餐牌,真系惊喜满分!😍 吞拿鱼他他 Tuna Tartare一上枱已经闻到清新嘅青苹果香气🍏,同吞拿鱼嘅鲜味绝配!加埋酸酸甜甜嘅青葱酱汁,每一啖都好开胃。🥰 系一个优雅又唔会太重嘅头盘,perfect start!布袋芝士配高柏火腿及白桃 Burrata布袋芝士嘅质地超滑嫩,配上甜甜嘅白桃🍑,再加咸香嘅火腿,三者味道层次分明但又好夹!🤤 简单但高质,食到停唔到口~卡邦尼意大利烩饭 Risotto Carbonara呢道菜可以话系全晚嘅highlight!💯 用咗Acquerello米,煮到粒粒分明又带奶油香😋,再加咗香浓蛋黄同烟韧嘅guanciale猪面颊肉🥓,每一口都系满满嘅爱❤️~超级满足!烤猪颊肉配田园蔬菜及意式玉米粥 Pork Cheek猪颊肉炆到入口即化,完全冇半点油腻感~配搭住微甜嘅玉米粥同新鲜蔬菜🥕🥦,呢个组合令成道菜变得好平衡,食完都唔会觉得太heavy。👍朱古力慕斯 Chocolate Mousse甜品就系完美句号啦!🍫 用咗70%黑朱古力,唔会太甜但又保留住浓郁嘅朱古力香气,配埋
吞拿鱼他他 Tuna Tartare
布袋芝士配高柏火腿及白桃 Burrata
卡邦尼意大利烩饭 Risotto Carbonara
烤猪颊肉配田园蔬菜及意式玉米粥 Pork Cheek
朱古力慕斯 Chocolate Mousse
甜品就系完美句号啦!🍫 用咗70%黑朱古力,唔会太甜但又保留住浓郁嘅朱古力香气,配埋脆脆嘅杏仁碎,口感丰富,真系一啖接一啖~😌
呢间餐厅无论系食物质素定系摆盘,都睇得出厨师对细节嘅追求!👏 强烈推荐比钟意叹美食嘅朋友们,下次唔好错过~💖
另外,12月内于 Pirata Group 旗下餐厅每消费一次可获得1枚印花,并参与「Seas The Season」圣诞大抽奖,头奖为马尔代夫5日4夜之旅(2人同行,包来回机票、Hard Rock Hotel 及 Saii Maldives 各两晚住宿)」参加次数无上限,消费次数越多,赢奖机会越高!

Pirate
地址
湾仔轩尼诗道239号30楼
#pirata十周年 #全新餐牌 #湾仔fusion料理 #圣诞大抽奖 #网红餐厅 #香港美食 #湾仔约会 #香港旅游攻略 #香港 #香港生活 #小红书爆款美食 #湾仔美食 #拍拖日常 #美食探店 #香港打卡 #探店 #香港美食推荐 #约会推荐 #Datenight