2024-10-02
本身book咗同妈妈食生日饭「11月25号」又误打误撞安排咗国庆日食㖞,因为我家姐识人可以book快啲,仲顺便可以帮佢庆祝埋生日添。谁不知结果系好似去饮咁,我哋一家包咗六分之五围枱,仲有1/6就摄咗两个陌生人,奇奇怪怪的。虽然两个陌生人都好客气,但系我哋谂住切埋蛋糕㗎嘛,尴尴尬尬。结果我哋好似食围餐咁酒水任饮,六时半恭候七时入席。其实全部由家姐安排,食咩都唔知。结果就系多到食唔晒啰。菜式系怀旧同埋好难煮,亦都好少机会有得食抵唔抵就见仁见智啦或者因为佢包埋啲红酒 sake 所以埋单都几贵下(每人$800有找啰)咁讲返食啲乜嘢先或者大家会觉得手工菜都物超所值呢?排名不分先后有酥炸蟹钳、小炒王、蟠龙鳝、锦卤云吞、蚝豉生菜包、炸子鸡、鸡蛋焗鱼肠、鸿图面、窝蛋牛肉饭仲有马拉糕添实在太饱太饱份量太多太多,唯有拣嚟食啦。有两样我完全冇掂过嘅系鸡蛋焗鱼肠同埋鸿图面。(系冇咁有兴趣食)其他我都有试食或者返兜嘅。令到我想返兜嘅就有小炒王啦,锦卤云吞同埋蚝豉生菜包。锦卤云吞真系好难得有机会食到,我好似食咗3-4块。仲有佢个马拉糕出面真系好难食得到呢一种风味。其实全部嘢都唔系话超特别好令人惊讶 的确系好食嘅,
咁讲返食啲乜嘢先或者大家会觉得手工菜都物超所值呢?
其他我都有试食或者返兜嘅。
令到我想返兜嘅就有小炒王啦,锦卤云吞同埋蚝豉生菜包。
其实全部嘢都唔系话超特别好令人惊讶 的确系好食嘅,不过又未令到我觉得短期内返去,更何况佢都就嚟结业啦
原来唔记得咗佢仲有一个好难整嘅汤,就系杏汁猪肺啦,洗猪肺都洗死你啦。我姨甥仔不知几钟意食。梗系叫佢食啲啦,屋企唔会整㗎。
妈妈赞不绝口,一来因为中菜,二来啲𩠌菜真系好难整,佢亦都唔识整
响行入去嘅途中见到啲好怀旧嘅舖头 令人怀念