2014-02-22
忽然想食high tea relax下 但又未有咁多钱食贵价tea 所以就山长水远黎到将军澳试下口碑吾错既afternoon tea酒店近地铁站穿过商场就是了准时到达 幸运地被安排到窗口位 景观吾错 加上系落地玻璃窗 令人感到舒服坐下不久侍应就给了一碟有不同味道既茶包比我地选择有苹果绿茶 伯爵茶 薄荷茶等等 款式不算多 但我纠结左好耐 最后叫了 闻茶包时比佢抢晒味既蜜桃茶好彩冇简错茶 未饮已经好香蜜桃味 但饮落去只有淡淡既茶味 挺特别的 不过中意饮浓茶既未必岩饮等左阵终于有得食期待左成个星期既tea set!!! 同平时食开既tea吾同 冇松饼 冇三文治 冇macaron上层是咸食 中间是西式甜点 下层是中式甜点上层的咸食有熟虾寿司烟三文鱼寿司卤水鹅肝多士。熟虾寿司一攞起就散了 冇办法影相味道挺清新的烟三文鱼寿司 好香 食落去好重烟熏味 又有好多脆卜卜既蟹子喺面 配搭得不错 鹅肝多士忘了影相 但佢系成个tea最好食既一样野 多士很脆 鹅肝很软 夹埋一齐食好香好特别 加上面头既蔬菜 就吾会觉得好油腻,,之后食左下层既中式甜点日式红豆饼驴打滚芋泥酥驴打滚 豆沙馅很多 一咬就爆晒出黎 但略
酒店近地铁站穿过商场就是了
日式红豆饼
驴打滚
芋泥酥
驴打滚 豆沙馅很多 一咬就爆晒出黎 但略嫌过un
日式红豆饼 红豆味很出 但出面个皮硬左..
芋泥酥 酥皮几香 好脆 但食吾出有咩芋头味 只是芋泥馅比较绵而已
西式甜点有 蓝莓cheesecake 芒果tart 朱古力蛋糕 草莓tart等 全部都好迷你
个人觉得最好食系芒果tart 芒果好甜好多汁 tart馅系芝士馅 好香好清新
蓝莓cheesecake都吾错 好多蓝莓果酱 个cake好软
其余既都吾错 不过食得多有点流 因为都有点偏甜的
虽然加价了每位$88 但依然抵食!
虽然每个人都系试到少少 但食完成set之后饮埋壶茶都觉得饱
侍应更会为我地加水 又帮我地影相 态度很好 虽然冇介绍tea set有咩 但有求必应吾嫌烦
希望我下次来食不要加价啊ㅠㅠ