2014-12-29
小弟后生个年代,好流行有种猜枚叫「十五二十」,依家应该无乜人会玩,后生一辈应该都唔知喺乜,其实好佩服谂猜枚玩法啲人,好多都唔使咩道具就玩到,好似「黑芝麻、白芝麻」咁。过往,小弟都有幸出席过「开饭喇」嘅开年饭聚,通常都会晌农历年过后设宴款待一众殿堂 / 资深会员,但今年就搞得好似猜枚咁即兴,年尾突然收到邀请,距聚会日都唔够两个礼拜 。原来,喺因为想就番「开饭喇」嘅「15」周年生日日子 ,选址喺由瑞士钟表品牌Franck Muller开设之新派中菜馆「Eighteen Sharp」。不经不觉,原来自已加入咗「开饭喇」超过7个年头,查实「殿堂」、「食家」都喺一啲虚衔,懂食嘅大有人在,比起「识食」,我更钟意人话我「惜食」或「适食」多啲 。一路以嚟写食文都喜欢口语化,除撑吓广东话之外,觉得亲切啲,好似跟朋友分享美食,此外,食文用字尽可能都唔会又中又西,用得到中文就用中文形容,不过,有啲广东音字还望大家指正指正 !餐厅面积不算大,但装潢富丽堂皇,瑰丽有格调,金黑对衬,金光闪闪,多盏大型水晶吊灯,一柜名酒,一室高级西餐厅格局,之不过喺中菜饭局。除装修靓,以顶级食材入馔,揉合中西元素,不拘一格
打头阵喺以5款前菜作为一道小拼盘,分别有荔枝荷兰串茄、乳香白肉卷、黑松露松茸松叶蟹脚、沙律菜烧汁牛肉卷、桂花腰果,每一款都做得精致的骰,听完个做汰讲解,尽见心机处处。
荔枝荷兰串茄 - 串茄去皮,以荔枝磨蓉再浸三日,入口荔枝味浓香清爽,甚有份子料理嘅感觉;
乳香白肉卷 - 将猪肉切成薄片,卷住萝卜,香煎上碟,惹味而有啲脆口,有少少意外惊喜;
黑松露松茸松叶蟹脚 - 蟹脚有少少偏咸,却好香黑松露味,面上有点松茸菇,爽爽脆脆;
沙律菜烧汁牛肉卷 - 金菇肥牛卷嘅清新版,整体较平实,无惊喜,反而底下嘅蜜饯菠萝片好味;
桂花腰果 - 以桂花蜜沾满腰果再焗,既清甜,又香脆。
五前菜:荔枝荷兰串茄、乳香白肉卷、黑松露松茸松叶蟹脚、沙律菜烧汁牛肉卷、桂花腰果。
极为幽雅嘅菜名,亦喺一道手功嘅菜式,酿鸡翼算唔上好特别,但去骨去肉就好讲功夫。鸡翼炸得金黄饱满,一咬甘香脆口,绝不油腻,而鸡翼之内,酿满燕窝,真喺塞到爆咁滞,够晒贵气,不过,个人而言,口感上欠少少肉感 。至于伴碟嘅沙律菜及鱿鱼紫菜,既可清清味蕾,又能减减「热气」感,此外,酸酸辣辣,其食味又不俗。
黄金凤翅藏玉液
第三道为海鲜菜式,卖相清新简单,但质高味优。大海虾肉厚鲜爽,虽据介绍喺以法式芥末籽、山葵、清酒、蜜糖……等调汁腌焗,但味道颇有泰式风味 。而侧旁嘅炸紫蕃薯丝,幼细香脆,又好有蕃薯味。
法芥籽柠蜜焗海虾
一向都钟意饮炖汤,滋润保暖嘛,一道「黑蒜花胶炖雪雁」,以黑蒜、花胶、蜜冬、雪雁……炖足5个钟,虽然色泽深沉,却喺浓香不俗,清润保健。当大家睇到食材之一「雪雁」,都议论纷纷喺乜,食友上网一查,维基百科嘅描述喺鸭科雁属嘅鸟类,相信讲完都唔知喺乜,我估大概类似喺鹌鹑、鹧鸪之类嘅细雀吧 !
黑蒜花胶炖雪雁
依道菜明显比较西式,但何谓「BB骨」未有解释,因为睇落跟一般见到嘅猪肋骨大细都喺差不多。猪肋骨先以香草腌足一日,再焗,入口肉质颇松化,香草味突出;而伴碟嘅红桑莓配菠萝蓉莲藕片,新鲜感十足,味道清怡,啱啱好中和浓味嘅猪肋骨 。
香草焗BB骨
香草焗BB骨
调味较少,以品尝食材原味为主,油泡螺片口感烟韧富嚼劲,螺肉鲜味,不过,嫌唔够热辣,送到上枱只喺微暖;至于莴笋丝则丝丝爽脆,清甜爽口。
油泡螺片莴笋丝
以日本稻庭乌冬制造,乌冬非常滑溜,汤底以鲜鸡汤为主,唔似猪骨汤咁重味,但浓香鲜甜 ;两片薄切澳洲和牛肉,脂香软腍,的确用料上乘 。
澳洲和牛番茄浓汤乌冬
晚宴尾声,都喺时候上甜品,养生茶喺加咗杞子、大粒红枣、玫瑰干花嘅姜汤,跟身旁食友同感,就喺超辣 ;还好嘅喺两大粒汤圆外皮搓得软糯柔绵,烟韧唔黏牙,内馅唔喺咩大路嘢,而喺南瓜蓉及芋头蓉,颇有新意 。
养生茶白玉丸子