2021-10-15
谷友曾经向我介绍16座车仔面(听闻这间舖头系以前系80、90年代嘅时候系位于观塘秀茂坪16座的,所以舖头名系咁样取名而来),这间舖头有我哋喜欢食嘅牛舌,所以今日同闰蜜就专程去左位于太子的分店品尝一番😋😋坐低我哋拿住个餐牌,分别叫左两碗车仔面,不过,一碗只系叫猪类食物,另一碗只系叫牛类食物!牛类食物,当然唔少得我哋非常钟意食嘅牛舌部.份,有牛舌心、卤水牛脷、金钱肚,萝卜,配虾子面,另上多一串盐烧牛舌心!牛舌心,初头食入口嘅时候,就冇乜特别,但赵嚼啲,慢慢就食到牛舌香味!卤水牛脷,顾名思义当然只系食到卤水嘅味道嘅牛脷,都尚算爽口!最后系金钱肚,不错!萝卜也够林、够入味😋😋另外盐烧牛舌心,落咗黑椒及盐去烧嘅牛舌心,焦香味道足,但牛舌心边位我觉得有啲难嚼,不过食到中间位置都,都尚算不错😋😋可能基于𩠌的份量不是太多,所以在埋单时,我个人就觉得有啲贵🤨
最后系金钱肚,不错!萝卜也够林、够入味😋😋