2017-02-16
距离上个月中第一黎食,事隔半个月,年初九我地带埋两位朋友一齐再黎康瑞,当日系大年初九,时间都唔早,但依然有唔少人喺外面等位。最终都等左接近半个钟先入座,我地预先已经谂定想食乜~我上次都提过,唔知点解我果仙草百配碗同大部分人影相嘅有少少唔同,鲜草较多,芋圆相对少。今次呢碗份量明显正常好多~我谂真系唔同师傅做系有微微分别。特式仙草百配 $25今次依然觉得佢地嘅仙草好滑溜,系食过最滑,完全唔会好似其他糖水店咁,食仙草好似食凉粉咁。而最重要系仙草甜度适中,唔会好似食紧甜水。至于芋圆、地瓜圆、小丸子,今次系比较失望。因为我记得上次食,地瓜圆系甜甜地几好食。三款食落都好烟韧,细细粒,可惜唔知点解完全冇味…3款都系淡茂茂…唔知新年间休息左几日有冇影响。绿豆沙配芋圆、地瓜圆、小丸子 $25男朋友今次点嘅系绿豆沙配,佢话上次试过红豆觉得好食,想试埋绿豆。绿豆沙食落清凉,唔会好杰身,尤其我地刚烧肉完,食一碗绿豆沙确确系有助解腻。甜度刚好,不过男朋友都系钟意红豆沙果款,佢话有椰奶再香啲。椰奶红豆沙配芋圆、地瓜圆、小丸子 $25红豆沙同上次感觉一样,都系好好食。由于加入椰奶,带少少奶香,又冇传统红豆沙嘅腻。可
最终都等左接近半个钟先入座,我地预先已经谂定想食乜~
今次呢碗份量明显正常好多~我谂真系唔同师傅做系有微微分别。
特式仙草百配 $25
特式仙草百配
而最重要系仙草甜度适中,唔会好似食紧甜水。
特式仙草百配
甜度刚好,不过男朋友都系钟意红豆沙果款,佢话有椰奶再香啲。
绿豆沙配芋圆、地瓜圆、小丸子
可惜系,今次啱芋圆味道太淡。
椰奶红豆沙配芋圆、地瓜圆、小丸子
朋友点啱热腐竹糖水,康瑞嘅「热」糖水,其实只系微暖。就算系以上啱仙草百配、红绿豆沙,叫冻啱都唔系真系冰冻果种。
腐竹糖水腐竹滑溜,甜度唔高,个人认为可以再甜少少更好。
香滑腐竹莲子配芋圆、地瓜圆、小丸子
一共有6粒,糖不甩皮凐凐韧韧。
秘制软滑糖不甩
但我个人认为,宁愿食甜度冇咁高嘅芋圆,都好过食果种甜到糖尿嘅。