2020-09-22
180度海景下的精致富贵早茶~~~本来约咗星期日同爹哋妈咪饮茶 点知佢哋临时约咗麻雀友打麻雀 放我飞机 所以最后我就同大嚿两个人去咗饮茶~~~呢间维港海景茶楼 之前一直都好想黎 今日就藉住呢个机会你试一试 我哋大概朝头早11:30嚟到 已经好多人 非常旺场 酒楼环境非常漂亮 180度海景尽收眼前 令人陶醉~~~坐低之后 我地就叫咗6个点心 分别有西班牙🇪🇸黑毛猪叉烧包 金箔赛螃蟹饺 原只鲍鱼烧卖皇 金莎脆皮鲜虾肠 鲍鱼花胶灌汤饺 及蟹粉小笼包~~~黑毛猪叉烧包:同普通叉烧包唔同嘅系佢哋用咗西班牙嘅黑毛猪 猪肉味道特别浓郁 加上松软嘅包 热辣辣地送上台 令人忍唔住食完又食~~~金箔赛螃蟹饺:金箔装饰底下显得特别高贵 而中间嘅馅亦系非常足料 外皮QQ 内里扎实 正~~~原只鲍鱼烧卖皇:净系个样已经非常吸睛 鲍鱼虽然细细粒 但好重鲍鱼味 烧卖食落又实又多汁 无可挑剔~~~金莎脆皮鲜虾肠:鲜虾分量非常多 肠粉外皮唔厚唔薄 但好有米味 整体香香脆脆加少少甜豉油非常好食~~~鲍鱼花胶灌汤饺:鲍鱼好弹牙 花胶分量亦唔少 灌汤饺味道亦是啱啱好 整个配搭好豪华又好食~~~蟹粉小笼包:蟹粉味唔算好重 但系
~~~
蟹粉小笼包:蟹粉味唔算好重 但系小笼包整得好好食 皮薄馅靓 而且另外一个精粹之一 就系佢哋啲醋 够酸够重味
推荐度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
海港荟 (尖沙咀)
尖沙咀北京道1号9楼