2023-10-19
来自涉谷60年历史的日藉串烧师傅主理,主打18cm长嘅串烧( ´ ▽ ` )ノ 可谓全港唯一咁长!环境地下设计好有日本feel,平日晚上都坐无虚席,所以安排咗坐二楼,原来二楼系属12人嘅Party Room房,可以包场!钟意倾计嘅你仲啱,星期四五六营业至凌晨2点。餐牌 串烧我哋分别叫咗冲绳苦瓜酿免治鸡肉 $𝟺𝟾、蒽烧鸡肉串 $𝟺𝟻、鸡肉棒 $𝟺𝟾、鸡胗 $𝟹𝟾、鸡颈肉 $𝟺𝟶、鸡屁股 $𝟹𝟾、鹌鹑蛋猪肉卷 $𝟺𝟶及山芋 $𝟹𝟹。话明系食鸡,当然嚟一场串烧鸡宴,必吃厨师推介嘅冲绳苦瓜酿免治鸡肉,好特别,苦瓜涂上厚厚烧烤汁,食落带甜,估计亦有涂上味醂,完全将苦瓜苦涩盖过,中间酿上免治鸡肉,带焦香,一定要试!⃝蒽烧鸡肉串,肉质嫩滑ᴊᴜɪᴄʏ,同样不失烧烤香气;点少得鸡肉棒,沾上甜甜嘅蛋浆,外层微烟韧,内里有肉碎粒增加咬口;鸡胗十分弹牙,唔会过韧;鸡颈肉肥瘦参半,咬落去时油分溢出,连同肥瘦口感充斥口腔,确实滋味;试咗好少食嘅鸡屁股,本身有啲担必自己唔钟意食,但没想到鸡屁股原来是这么好吃◉‿◉ 因鸡屁股油脂比较多,去掉多余的油脂才不会满嘴油腻,这裹的鸡屁股吃下去外酥内嫩,个人认为挤啲柠檬汁上去调味
餐牌
串烧
话明系食鸡,当然嚟一场串烧鸡宴,必吃厨师推介嘅冲绳苦瓜酿免治鸡肉,好特别,苦瓜涂上厚厚烧烤汁,食落带甜,估计亦有涂上味醂,完全将苦瓜苦涩盖过,中间酿上免治鸡肉,带焦香,一定要试!⃝蒽烧鸡肉串,肉质嫩滑ᴊᴜɪᴄʏ,同样不失烧烤香气;点少得鸡肉棒,沾上甜甜嘅蛋浆,外层微烟韧,内里有肉碎粒增加咬口;鸡胗十分弹牙,唔会过韧;鸡颈肉肥瘦参半,咬落去时油分溢出,连同肥瘦口感充斥口腔,确实滋味;试咗好少食嘅鸡屁股,本身有啲担必自己唔钟意食,但没想到鸡屁股原来是这么好吃◉‿◉ 因鸡屁股油脂比较多,去掉多余的油脂才不会满嘴油腻,这裹的鸡屁股吃下去外酥内嫩,个人认为挤啲柠檬汁上去调味更好食。鹌鹑蛋猪肉卷同样少见,猪肉卷薄得来不失口感,带点肥肉无咁干身,配鹌鹑蛋几得意。烧山芋就够索脆清甜。整体串烧火喉掌握得好好,每串都带有恰好嘅烤焦香气,师傅调味就偏咸一点,所以唔洗再沾任何酱料。
鸡翼饺子 $𝟻𝟾/𝟸只
鸡翼饺子鸡中翼起哂骨,皮薄脆,酿入免治肉好香口。
烧鱿鱼一夜干 $𝟽𝟺(半)
烧鱿鱼一夜干可以拣叫半条定一条,我哋叫咗半条试下,柔软度正常,洒啲七味粉更惹味。
鳗鱼炒饭 $𝟿𝟾
最后以鳗鱼炒饭作结,以铁板上,比客人自己淋上蛋液,再捞均,炒饭粒粒分明。