2017-06-04 585 浏览
依间铺头真系成长回忆。好记得小学到中学嘅时候,成日扭计要妈咪买外卖俾我,𠮶阵时最钟意就系要佢个炸酱面,好记得佢个炸酱面系橙色甜甜嘅,10几蚊一碗,包一碗汤。由妈咪屋企行去,其实都要15分钟以上妈咪真系好锡我自从入大学住宿舍之后一直到而家10几年都冇食过。搬咗返大埔都两年几,自己屋企行过去其实只需要2-4分钟,最多都系试过买佢啲生饺打边炉。今日去大元邨街市买开𩠌,心血来潮就想食返。不过而家甜甜地就唔系太啱我,所以就叫咗个芥兰同墨丸鱼皮饺面。两样野加埋先至系$38好抵!(佢冇单架,落时阿姐大叫,埋单就自己行去柜台,收银望一望就知你食咗几多钱,以前食面嘅感觉又系返晒来)虽然贵过以前好多,但相对其他粉面店佢依然好平,出边个面一定过$30啦。其实本身就冇乜期望,只系想念旧,因为佢装修同当年都系一样。面上到嚟都系好平实个样…点知一饮个汤底…哇我细个真系唔识野!大地鱼汤黎㖞!仲有虾子味,绝对唔系味精底!面上边𠮶啲唔系只系葱,仲有韮黄啊!竟然冇因为成本问题减咗呢样野。连我自己都唔记得咗究竟几耐未见过汤面有韮黄!同细个食开嘅云吞面系一样架!今时今日人工又贵租又贵,食材成本都贵,依间铺头仲可以做到咁耐,我
依间铺头真系成长回忆。
妈咪真系好锡我

不过而家甜甜地就唔系太啱我,所以就叫咗个芥兰

其实本身就冇乜期望,只系想念旧,因为佢装修同当年都系一样。

今时今日人工又贵租又贵,食材成本都贵,依间铺头仲可以做到咁耐,我估个老板一定系好聪明当年买咗铺,而且对出品有一定要求,又念旧照顾到啲街坊!虽然未见过老板,但我相信佢应该系一个好人黎。

讲番啲嘢食先,虽然而家唔系芥兰当做嘅时间,但依然几甜冇渣。

墨鱼丸唔系好弹牙果种,但墨鱼味浓,而且仲食到一粒一粒嘅墨鱼,依然有𡁻头。

鱼皮饺就好真材实料,平时自己都会买去打边炉,个皮好香滑,入面嘅肉新鲜多汁!加埋个汤底,性价比好高。面煮得都弹牙,虽然有少少碱水味,但系个汤底补返好多分。

又好食又抵食!我真系好嬲我自己,点解自己咁耐先返嚟食架!