2009-03-17 22 浏览
南丫岛郊游后乘船回港,笔者对于Shelly饮咖啡还有一点遗憾,于是提议暂时变身为陈豪,去摆花街品味一下咖啡。此本地咖啡专门店近年因咖啡热潮而乘势而起,门市唔多。此次笔者选了苏门答腊出产嘅曼得宁咖啡。论印尼咖啡,笔者觉得其咖啡香味系咁多咖啡出产地中最浓厚。还记得笔者小时候父亲每逢于印尼公干后回港,都带了一包二包、唔同款式嘅咖啡豆回港。包装还未拆开,咖啡味已经惨满屋内每一角落。虽然香味浓郁,但入口唔会有苦涩嘅感觉。缺点系冲出嚟嘅咖啡味道不浓,对饮惯咖啡嘅人,尤其系喜爱意式特浓咖啡嘅人嚟讲,味道会淡咗啲,而且欠缺了一种饮完之后嘅回甘味。呢度嘅咖啡相信系用高压加热水冲泡出嚟,香气、味道与笔者估计相去不远。价钱一杯三十七蚊,是贵了一点。饮咖啡始终系个人行为,都系自己调配才最合心意。

2009-03-15
$37 (其他)