2009-05-10
星期五,到炮台山接太座放工,太座提议到筲箕湾东大街展开寻找美食之旅。本地最受欢迎嘅地方食品,日式料理第一,其次就系泰国食品了。年前在东大街开业嘅「冠泰」,顾名思义主打泰国菜。参考表在墙上嘅宣传海报,太座与我选了海南鸡饭($40)、泰式猪脾汤河($33)及一碗细冬荫公(跟餐加$12)。海南鸡饭奉上时,鸡饭以金字塔形状奉上。外形只是其次,味道才可见真章。鸡饭入口有一阵淡淡的鸡油香味,食落对办。鸡肉皮比较厚,但肉质也算嫩滑;泰式猪脾炆得十分腍,肉质松化,而且皮厚入口有猪油嘅甘香,啖啖口感丰腴,十分讨好;冬荫公汤面上泛起一阵辣椒油,以辣油代替代辣椒及香茅等香料,只是一味靠酸,注定失败收场。用了去壳虾,虽然新鲜,但冇咗虾壳肴出嚟嘅鲜甜味。各自加一碟油菜($5),共银九十五蚊,平均每人四十八蚊。笔者觉得此处嘅海南鸡饭比跑马地嘅「大少爷」更加好味。