2015-07-15 852 浏览
本来约左朋友在大围揾食.. 点知想食既店已经消失左.. (都话要上多d openrice update 下自己架啦..). 于是就坐火车去沙田.. 周围都劲多人等位, 渔翁撒网, 几间心水既都拎飞仔等下先。最后, 最先等到位就系呢间啦!京都四条通抹茶馆--不爱做shop background research 既自己.. 第一感觉系:"日本(抹茶)版既茶木" (haha)门面同感觉系食sweet/dessert 既.. 但其实都有丼有salad有拉面食。~ ok, let's start dinner!prawn cutlet curry rice bowl 吉列虾咖喱丼朋友order 既丼.. 一般啦~ 因为唔会expect 系鲜虾,都唔会expect 炸(吉列)到好似专门店咁.yuzu-sauced deep fried chicken rice bowl 和风柚子醋炸鸡肉丼呢个系我order 既~ recommond! 其实睇menu 时只系想食炸鸡。二选一既情况下choose 左呢个和风柚子醋sauce.原本都怕好酸.. 加上自己唔太好醋味... 但食落反而系开胃既! 加埋伴丼

京都四条通抹茶馆--
"日本(抹茶)版既茶木" (haha)

prawn cutlet curry rice bow
呢个系我order 既~ recommond!
原本都怕好酸.. 加上自己唔太好醋味...
但食落反而系开胃既! 加埋伴丼既沙津菜~ 好夹!

推介!

drink 方面:
焦糖牛奶抹茶(?)
唔记得个full name 啦.. 但好似系呢个名既..
好味道! 但自己虽然钟意抹茶, 但抹茶latte 唔太钟意, 所以未必够中肯。
不过, 要赞佢个抹茶好易入口, "甘味"唔系太重!
(因为甘味太重既话, 会影响到整体味道, 太大反差)
traditional maccha
traditional maccha 传统绿茶
推推推推推~
好好玩既一个drink! 一直都超想试下, 见平平地就try 下!!
今次落水倒得太多, 仲有进步空间~

(不过, 其实只系普通既一个绿茶 + 2粒sweet)
所以如何真系想饮野既话, 唔suggest order 呢个 ><

题外话/补充资料: 下次想"真正"咁试下d sweet 同雪糕先~
2015-06-06
traditional maccha
  • yuzu-sauced deep fried chicken rice bowl 和风柚子醋炸鸡肉丼
  • traditional maccha 传统绿茶