2017-07-15
今日周末休休闲闲行下海旁, 跟住偶然比我见到呢架美食车, 其实之前睇报纸报导时,一直都想试呢只五色饺子。报导话五色饺子寓意五代同堂,分为白、黄、绿、红、紫,白 — 最常见的饺子,内是韮菜猪肉馅;黄 — 黄姜粉皮,栗米猪肉馅;绿 — 菠菜皮,冬菇白菜猪肉馅;红 — 番茄皮,甘笋云耳猪肉馅;紫 — 红菜头皮,香茜木耳猪肉馅。有时随遇而安,唔使特登揾,咁啱又畀我食到,真系太好喇。今日唔使排队, 而且基本上系一手交钱一手畀食物,唔洗点样等,够爽快。我以为40蚊只有五个,原来一碟有七个,但其中有一个系烂咗嘅。价钱OK啦,而且能够一次过试晒五只味嘅饺子,我觉得好满足。每只味都好合我胃口,我好喜欢!而我最赞赏嘅系佢配嘅汁,真系好好味,酸辣甜咸各样都适中,而且里面仲有啲脆蒜,超赞。买嘢食嘅时候,听见老板同另外一个人诉苦,似乎经营好困难咁,唉。 我原本好悠闲好想好好享受食物嘅心情都被影响咗少少! 食物系好好食,但系喺路边畀风吹住个头咁样食饺子,确实唔系好方便。 一只手揸盒,另外一只手要挟饺子,又想点下酱汁,食起嚟真系有啲论尽。一边食一边就喺度谂如果可以喺店舖里边食就好喇~~
白 — 最常见的饺子,内是韮菜猪肉馅;
黄 — 黄姜粉皮,栗米猪肉馅;
绿 — 菠菜皮,冬菇白菜猪肉馅;
红 — 番茄皮,甘笋云耳猪肉馅;
紫 — 红菜头皮,香茜木耳猪肉馅。